اصطلاح نرخ وجوه فدرال به نرخ بهره هدف تعیین شده توسط کمیته بازار ازاد فدرال (FOMC) اشاره دارد. این هدف نرخی است که بانک های تجاری با آن وام می گیرند و ذخایر مازاد خود را یک شبه به یکدیگر وام می دهند. FOMC، که نهاد سیاستگذاری سیستم فدرال رزرو است، هشت بار در سال برای تعیین نرخ بهره فدرال رزرو، که بخشی از سیاست پولی آن است، تشکیل جلسه می دهد. این برای کمک به رشد اقتصادی استفاده می شود.
درک نرخ بهره فدرال رزرو
طبق قانون، بانک ها باید ذخیره ای و درصد معینی از سپرده های خود را در حسابی در یک بانک فدرال رزرو نگه دارند. مقدار پولی که یک بانک باید در حساب فدرال رزرو خود نگه دارد به عنوان ذخیره الزامی شناخته می شود و بر اساس درصدی از کل سپرده های بانک محسوب می شود.
مؤسسات مالی ملزم به نگهداری حسابهای بدون بهره در بانکهای فدرال رزرو هستند تا اطمینان حاصل کنند که پول کافی برای پوشش برداشتهای سپردهگذاران و سایر تعهدات دارند. هر پولی در ذخیره آنها که بیش از سطح مورد نیاز باشد، برای وام دادن به بانک های دیگر که ممکن است کسری داشته باشند، در دسترس است.
موجودی آخر روز در حساب بانک که به طور میانگین طی دورههای دو هفتهای محاسبه میشود، برای تعیین اینکه آیا حساب مورد نیاز ذخیره بانک را برآورده میکند یا خیر، استفاده میشود.
اگر بانکی انتظار داشته باشد که موجودی آخر روز بیشتر از مقدار مورد نیاز باشد، می تواند مازاد آن را به موسسه ای که پیش بینی کسری موجودی خود را دارد وام دهد. نرخ بهره ای که بانک وام دهنده می تواند اعمال کند، نرخ وجوه فدرال یا نرخ بهره فدرال نامیده می شود.
وقتی مردم در مورد افزایش نرخ بهره آمریکا توسط فدرال رزرو صحبت می کنند، به نرخ وجوه فدرال اشاره می کنند که به آن نرخ هدف صندوق های فدرال نیز می گویند. کمیته بازار آزاد فدرال (FOMC) در جلسات منظم خود، محدوده هدفی را برای نرخ بهره تعیین می کند که به عنوان مرجعی عمل می کند تا بانک های تجاری بزرگ از یکدیگر وام دریافت کنند.
FOMC تصمیمات خود را در مورد تعدیل نرخ ها بر اساس شاخص های کلیدی اقتصادی می گیرد که ممکن است نشانه هایی از تورم، رکود یا سایر مسائلی را که می توانند بر رشد اقتصادی پایدار تاثیر بگذارند نشان دهند. این شاخص ها می توانند شامل معیارهایی مانند نرخ تورم اصلی و گزارش سفارش کالاهای بادوام باشند.
هدف برای نرخ وجوه فدرال به طور گسترده ای در طول سال ها در پاسخ به شرایط اقتصادی حاکم تغییر کرده است. در اوایل دهه 1980 در پاسخ به تورم تا 20 درصد تعیین شد. با آمدن رکود بزرگ 2007 تا 2009، اين نرخ در تلاش برای تشویق رشد به هدف پایین بی سابقه 0% تا 0.25% کاهش یافت.
FOMC نمیتواند بانک ها را مجبور کند که نرخ دقیق وجوه فدرال را دریافت کنند. در عوض، یک نرخ هدف را به عنوان راهنما تعیین می کند. نرخ بهره واقعی یک بانک وام دهنده از طریق مذاکرات بین دو بانک تعیین می شود. اما به طور کلی میانگین نرخ بهره در تمام معاملات به عنوان نرخ موثر وجوه فدرال شناخته می شود.
در حالی که FOMC نمی تواند نرخ بهره فدرال خاصی را تعیین کند، سیستم فدرال رزرو می تواند عرضه پول را طوری تنظیم کند که نرخ بهره به سمت نرخ هدف حرکت کند.
افزایش مقدار پول در سیستم اقتصادی می تواند باعث کاهش نرخ بهره شود. برعکس، کاهش عرضه پول می توان نرخ بهره را افزایش داد.
تاثیر نرخ بهره فدرال رزرو
نرخ وجوه فدرال یکی از مهم ترین نرخ های بهره در اقتصاد ایالات متحده است. این بدان معناست که بر شرایط پولی و مالی تأثیر می گذارد تا به نوبه خود در جنبه های مهم اقتصاد از جمله اشتغال، رشد و تورم نقش داشته باشد.
این نرخ همچنین بر نرخهای بهره کوتاه مدت، البته بهطور غیرمستقیم، برای همه چیز، از وامهای خانه و خودرو گرفته تا کارتهای اعتباری، تأثیر میگذارد، زیرا وام دهندگان اغلب نرخهای خود را بر اساس نرخ اولیه وام تعیین میکنند. نرخ اصلی نرخی است که بانک ها از معتبرترین وام گیرندگان خود دریافت میکنند – نرخی که تحت تأثیر نرخ وجوه فدرال نیز قرار دارد.
سرمایه گذاران به شدت مراقب نرخ وجوه فدرال هستند. چرا که بازار سهام معمولاً به شدت به تغییرات نرخ هدف واکنش نشان می دهد. به عنوان مثال، کاهش اندک در نرخ میتواند قیمت ارزهای دیجیتال ، بازار کریپتو و بازار سهام را به جهش بالاتر وادار کند. بسیاری از تحلیلگران سهام به اظهارات اعضای FOMC توجه ویژه ای می کنند تا درک کنند که نرخ هدف ممکن است به کدام سمت حرکت کند.
نرخ گذاری فدرال رزرو آمریکا چگونه کار می کند؟
نرخ وجوه فدرال رزرو نرخ بهره ای است که بانک ها از یکدیگر برای استقراض یا قرض دادن ذخایر اضافی دریافت می کنند.
قانون ایجاب می کند که بانک ها باید به نسبت سپرده های خود حداقل سطح ذخیره داشته باشند که در صندوق های فدرال رزرو نگهداری می شود. زمانی که بانکی دارای ذخایر مازاد است، ممکن است این وجوه را به بانکهای دیگری که کسری ذخیره دارند، وام دهد.
نرخ بهره فدرال رزرو چگونه تعیین می شود؟
همانطور که در بخش های بالاتر اشاره کردیم، مرسوم است که کمیته بازار آزاد فدرال (FOMC) سالانه هشت بار برای تعیین نرخ وجوه فدرال تشکیل جلسه می دهد. این نرخ ها متاثر از شاخص های اقتصادی مانند نرخ تورم آمریکا و گزارش سفارش کالاها است که سیگنال هایی در مورد سلامت اقتصادی کشور ارائه می دهد.
فدرال رزرو نرخ بهره را در مارس 2020 به دلیل همه گیری COVID-19 به 0.00٪ تا 0.25٪ کاهش داد. در 26 ژانویه 2022، جروم پاول، رییس فدرال رزرو گفت: “کمیته در نظر دارد نرخ بهره آمریکا را در جلسه مارس [2022] افزایش دهد، با این فرض که شرایط برای انجام این کار مناسب است.“
تاثیر نرخ بهره فدرال رزرو بر قیمت ارزهای دیجیتال
ماموریت فدرال رزرو این است که اقتصاد ایالات متحده را سرپا نگه دارد. هنگامی که اقتصاد رونق می گیرد، فاکتورهایی مانند تورم و حباب دارایی ها می توانند از کنترل خارج شوند و ثبات اقتصادی را تهدید کنند. این زمانی است که فدرال رزرو وارد عمل می شود و نرخ بهره آمریکا را افزایش می دهد، که به بهتر شدن اقتصاد و حفظ رشد در مسیر کمک می کند.
شغل شماره یک فدرال رزرو، مدیریت سیاست پولی برای ایالات متحده است که به معنای کنترل عرضه پول در اقتصاد این کشور است. در حالی که فدرال رزرو ابزارهای متعددی برای این کار در اختیار دارد، توانایی آن برای تاثیرگذاری بر نرخ بهره برجسته ترین و مؤثرترین ابزار سیاست پولی آن است.
📮به لطف این ترتیب غیرمستقیم، نرخ وجوه فدرال مهمترین معیار برای نرخ بهره در اقتصاد ایالات متحده است و بر نرخ بهره در کل اقتصاد جهانی تاثیر می گذارد.
بیت کوین از خاکستر بحران مالی 2007/2008 متولد شد و شبکه آن در ژانویه 2009 راه اندازی شد. این یعنی در اکثر مواقع از زمان پیدایش بیت کوین، بزرگترین ارز دیجیتال جهان، از پایین بودن نرخ بهره، به طور قابل توجهی بهره مند بوده است و این پایین بودن برای بیت کوین در طول زمان یک مزیت مثبت به حساب می آید.
از طرفی طبق دادههای Arcane Research، همبستگی BTC با بازار سهام در حال حاضر در بالاترین حد خود قرار دارد. این بدان معناست که دارایی دیجیتال عملاً با S&P 500 در حال حرکت است… با هم پایین میآید و یا افزایش مییابند.
فراتر از پیشبینیهای نرخ بهره، ارزش تأمل بر این واقعیت را دارد که بیتکوین در طول بحران هزینههای زندگی و تورم به شیوهای شگفتانگیز رفتار کرده است. برخی از سرسخت ترین حامیان بیتکوین مدتها استدلال میکردند که بزرگترین ارز دیجیتال جهان به دلیل عرضه محدود 21 میلیون سکه، مانعی در برابر تورم و پناهگاهی امن برای سرمایهگذارانی که میخواهند ثروت را به عنوان ارزهای اصلی، مانند دلار آمریکا حفظ کنند. اما علیرغم افزایش نرخ تورم و نرخ بهره آمریکا سالانه به بالاترین سطح خود در 40 سال اخیر، ارزش بیت کوین به طور تکان دهنده ای به قیمت های کمتر از 20 هزار دلار در سال 2022 کاهش یافت. آیا این بدان معناست که شعار چند ساله طلای دیجیتال بودن بیت کوین دیگر صدق نمی کند؟
همانطور که می دانید در پی افزایش نرخ بهره فدرال رزرو در سال 2022 حجم معاملات بیت کوین کاهش یافت. اکنون ناظران بازار با پیامدها و دنیایی از سیاست های پولی برای دارایی های دیجیتال دست و پنجه نرم می کنند.
به طور کلی با افزایش نرخ بهره آمریکا درخشش برخی از سرمایه گذاریهای کریپتو از بین می رود، زیرا به پساندازکنندگان این فرصت را میدهد تا بازدهی جذاب تری را به روشی با ریسک کمتر تضمین کنند. با این حال، ارزش دارایی های دیجیتال عمده، مانند بیت کوین و اتریوم، فقط تحت تاثیر هزینه وام نیست.
اخبار پذیرش صعودی از سوی موسسات مالی بزرگ نیز میتواند حرکت صعودی را برای قیمتها ایجاد کند، در حالی که صحبت از مقررات و ممنوعیتها باعث سقوط میشود.
وقتی فدرال رزرو نرخ بهره را افزایش می دهد چه اتفاقی می افتد؟
هنگامی که فدرال رزرو نرخ هدف وجوه فدرال را افزایش می دهد، هدف افزایش هزینه اعتبار در کل اقتصاد است. نرخهای بهره بالاتر وامها را هم برای کسب و کارها و هم برای مصرف کنندگان گران تر میکند و همه در نهایت برای پرداخت سود هزینه بیشتری میکنند.
⁉️بیایید ببینیم که چگونه این مورد برای افزایش 1 درصدی نرخ وجوه فدرال اعمال می شود و چگونه ممکن است بر هزینه مادام العمر وام مسکن تأثیر بگذارد.
برای خرید 300000 دلار وام مسکن 30 ساله با نرخ ثابت، یک خانواده را به خرید بروید. اگر بانکها نرخ بهره 3.5 درصدی را به آنها پیشنهاد میکردند، کل هزینه مادام العمر وام مسکن تقریباً 485000 دلار بود که تقریباً 185000 دلار از آن مربوط به هزینههای بهره است و پرداخت های ماهانه در حدود 1340 دلار خواهد بود.
فرض کنید فدرال رزرو قبل از دریافت وام خانواده، نرخ بهره را 1 درصد افزایش داده بود و نرخ بهره ارائه شده توسط بانک ها برای وام مسکن 300000 دلاری به 4.5 درصد افزایش یافت. در طول عمر 30 ساله وام، خانواده در مجموع بیش از 547000 دلار پرداخت خواهند کرد که هزینه بهره 247000 دلار از این مبلغ را تشکیل می دهد. پرداخت ماهانه وام مسکن آنها تقریباً 1520 دلار خواهد بود.
در پاسخ به این افزایش، خانواده ممکن است خرید خانه را به تأخیر بیندازند، یا خانهای را انتخاب کنند که به وام مسکن کمتری نیاز دارد تا میزان پرداخت ماهانه خود را به حداقل برساند.
این مثال (بسیار) ساده نشان میدهد که چگونه فدرال رزرو وقتی نرخها را افزایش میدهد، مقدار پول در اقتصاد را کاهش میدهد. علاوه بر وام های مسکن، افزایش نرخ بهره بر بازار سهام و اوراق قرضه، کارت های اعتباری، وام های شخصی، وام های دانشجویی، وام های خودرو و وام های تجاری تاثیر می گذارد.
تاثیر بر سهام
نرخ سود بالاتر در بازار می تواند تاثیر منفی بر بازار سهام داشته باشد. زمانی که افزایش نرخ بهره فدرال رزرو، وام گرفتن پول را گران تر می کند، هزینه انجام تجارت برای شرکت های دولتی (و خصوصی) افزایش می یابد. با گذشت زمان، هزینههای بالاتر و کسب وکار کمتر میتواند به معنای درآمد کمتر برای شرکتهای دولتی باشد که به طور بالقوه بر نرخ رشد و ارزش سهام آنها تأثیر میگذارد.
دن چان، سرمایهگذار Silicon Valley و کارمند سابق پیپال، میگوید:
اگر هزینه وام گرفتن از بانک افزایش یابد، فرصت گسترش سرمایهگذاری در کالاها توسط یک شرکت سرمایه داران متوقف میشود. ممکن است نرخ بهره آنقدر بالا باشد که بسیاری از شرکتها نتوانند از عهده رشد برآیند.
تاثیر افزایش نرخ فدرال رزرو بر روانشناسی بازار یا احساس سرمایه گذاران در مورد شرایط بازار، بسیار بالا است. هنگامی که FOMC افزایش نرخ را اعلام می کند، معامله گران ممکن است به سرعت سهام را بفروشند و به سمت سرمایه گذاری های امن حرکت کنند، بدون اینکه منتظر روند طولانی و پیچیده نرخ های بهره بالاتر در کل اقتصاد باشند.
تاثیر بر اوراق قرضه
اوراق قرضه به ویژه نسبت به تغییرات نرخ بهره حساس هستند. هنگامی که فدرال رزرو نرخ ها را افزایش می دهد، قیمت اوراق قرضه موجود در بازار بلافاصله کاهش می یابد. به این دلیل که اوراق قرضه جدید به زودی وارد بازار می شود و به سرمایه گذاران نرخ بهره بالاتری را ارائه می دهد. برای انعکاس نرخ های کلی بالاتر، قیمت اوراق قرضه موجود کاهش می یابد تا نرخ بهره نسبتاً پایین تر آن ها برای سرمایه گذاران جذاب تر شود.
تاثیر بر حساب های پس انداز و سپرده های بانکی
در حالی که نرخ بهره بالاتر ممکن است برای وام گیرندگان بد باشد، اما برای هر کسی که حساب پس انداز دارد عالی است. به این دلیل که نرخ وجوه فدرال نیز معیاری برای بازده درصدی سالانه حساب سپرده (APYs) است. هنگامی که FOMC نرخ ها را افزایش می دهد، بانک ها با افزایش مبلغی که از حساب های سپرده به دست می آورید، واکنش نشان می دهند.
این بدان معناست که APY هایی که در حساب های پس انداز، حساب های جاری، گواهی سپرده (CD) و حساب های بازار پول به دست می آورید نیز بالاتر می روند. معمولاً حسابهای پسانداز آنلاین سریعتر به تغییرات نرخ فدرال رزرو واکنش نشان میدهند، زیرا رقابت بسیار بیشتری بین بانکهای آنلاین برای سپردهگذاری وجود دارد.
تاثیر بر اعتبار مصرف کننده
اعتبار مصرف کننده، مانند وام های شخصی، به تدریج به افزایش نرخ فدرال رزرو پاسخ می دهد.
وام های با نرخ متغیر به ویژه نسبت به تغییرات نرخ فدرال رزرو حساس هستند زیرا نرخ های بهره ای که آنها اعمال می کنند بر اساس معیارهایی است که به نرخ وجوه فدرال رزرو اشاره می کنند. وامهای جدید با نرخ ثابت میتوانند شاهد نرخهای بهره بالاتر باشند، اما وامهای موجود در برابر تغییرات نرخ صندوقهای بانکی مصون هستند.
برای مثال، بین سالهای 2004 تا 2006، فدرال رزرو نرخ بهره را 17 بار از 1.0 درصد به 5.25 درصد افزایش داد تا تورم را مهار کند. بانکهای تجاری نرخهای خود را به 8.25 درصد افزایش دادند و هزینه استقراض در کارتهای اعتباری و خطوط اعتباری را افزایش دادند.
جمع بندی
نرخ وجوه فدرال، یا نرخ بهره فدرال رزرو، توسط کمیته بازار آزاد فدرال (FOMC) تعیین می شود که می توان آن را به عنوان نرخ بهره ای که برای موسسات وام دهنده مختلف مانند بانک ها برای وام های بدون وثیقه که یک شبه وام گرفته می شود، تعریف کرد.
تغییرات در نرخ بهره فدرال تمایل دارد به بقیه سیستم مالی سرازیر شود و ممکن است باعث افزایش یا کاهش نرخ بهره – به ویژه در محصولات وام با نرخ متغیر شود. بنابراین، دفعه بعد که در سرفصلها شنیدید که فدرال رزرو نرخهای بهره را کاهش یا افزایش داده است، باید بدانید که تغییر در نرخ بهره فدرال رزرو ممکن است تاثیر مستقیم یا غیرمستقیم بر نرخهای بهرهای که مصرفکنندگان دریافت میکنند و نوسانات قیمت ارزهای دیجیتال دارد.
سوالات متداول
در بحث اقتصاد، عملکرد و میزان دارایی سرمایه گذاران تحت تاثیر نرخ بهره قرار می گیرد. بنابراین اگر نرخ بهره بالا باشد، میزان سرمایه گذاری در بازارهای پر ریسک کاهش می یابد و افراد تمایل به سرمایه گذاری بر روی دارایی هایی مانند ارزهای دیجیتال و سهام ندارند و در نتیجه ارزش این بازارها افت می کند.
نرخ بهره فدرال رزرو با بازار کریپتو و قیمت ارزهای دیجیتال رابطه عکس دارد. یعنی اگر کمیته FOMC تصمیم بگیرد که نرخ بهره آمریکا را افزایش دهد، معامله گران بازار کریپتو و سهام باید انتظار ریزش و کاهش قیمت ها را داشته باشند. از طرفی اگر نرخ بهره فدرال رزرو کاهش یابد، قیمت دارایی های پر ریسک افزایش می یابد.
عواملی که بر میزان نرخ بهره آمریکا تاثیر می گذارد عبارت است از: میزان ریسک سرمایه گذاری، مدت زمان سرمایه گذاری، میزان تورم و ارزش زمانی پول.
برای آگاهی از آخرین نوشته ها، خبر ها و تحلیل های کوتاه به کانال تلگرام پی98 بپیوندید.