حدودا هر 4 سال در شبکه بیت کوین رویداد مهمی اتفاق میافتد که به آن نصف شدن پاداش استخراج یا Reward Halving می گویند. اولین بار این اتفاق در سال 2012 و سپس در سال 2016 روی داد. به همین ترتیب این اتفاق دوباره قرار است در سال های 2020 و 2024 نیز رخ دهد. اما در طی این اتفاق چه تغییراتی در شبکه به وجود می آید؟ دلیل وقوع چنین اتفاقی چیست؟ در ادامه توضیح خواهیم داد.
پاداش استخراج بیت کوین
هر روز، هزاران وات برق برای استخراج بیت کوین مصرف می شود. افراد به امید این که بتوانند بیت کوین بدست بیاورند، ماینینگ انجام می دهند چرا که بیت کوین ارزش دارد و می توانند آن را در بازار های مختلفی به فروش برسانند.
بدون این که بخواهیم وارد جزئیات شویم، استخراج فرآیندی است که در طی آن شبکه ایمن نگه داشته می شود و تراکنش ها انجام می شود. برای این که افراد تشویق به استخراج بیت کوین یا سایر رمزارز ها شوند، هر بلاکی که ماینر ها استخراج می کنند، شامل یک پاداش است. این پاداش به ماینری تعلق می گیرد که موفقیت توانسته باشد بلاک را حل کند. این پاداش باید آنقدری باشد که ارزش هزینه و زمان گذاشتن را برای افراد داشته باشد و از طرفی باید آنقدری هم زیاد نباشد که در روند عرضه زیاده روی شود تا ارزش آن رمزارز در بازار پایین بیاید.
نصف شدن پاداش استخراج به چه معناست؟
هنگامی که ساتوشی ناکاموتو بیت کوین را ساخت، می خواست سیستمی بسازد که خودش پایداری خود را حفظ کند و به گونهای استخراج طلا شبیه سازی شود. به این منظور استخراج را به گونه ای تعیین کرد که در گذر زمان سخت تر و پاداش استخراج به منظور کنترل عرضه، کمتر شود.
افزایش تدریجی مقدار مشخصی از کوین جدید مشابه این است که استخراج گنندگان طلا منابع را برای اضافه کردن طلا به چرخه، گسترش می دهند. در موردی که ما درباره آن بحث می کنیم، برق و پردازش CPU وقف این کار می شود.
ساتوشی ناکاموتو
راهکار ساتوشی ناکاموتو برای این مشکل این بود که یک سیستم نصف کردن پاداش راه اندازی شود. هنگامی که بیت کوین شروع به کار کرد، پاداش استخراج بلاک 50 بیت کوین بود. در کد های بیت کوین دستور وجود دارد که کار آن این است که بعد از هر 210,000 بلاکی که استخراج می شود (حدود 4 سال در صورتی که ساخت هر بلاک را 4 دقیقه در نظر بگیریم)، پاداش استخراج به نصف کاهش می یابد.
در طی دو نصف شدن پاداش اخیر، در حال حاضر پاداش استخراج بیت کوین 12.5 است و در سال 2020 به 6.25 کاهش می یابد.
اما این اتفاق تاثیرات مهمی در شبکه دارد.
اول این که سیستم پاداش دهی به ازای استخراج همچنان برای مدتی طولانی پابرجا می ماند. اگر همچنان از ابتدا به ازای هر بلاک، 50 بیت کوین پاداش داده می شد، خیلی زود به حداکثر 21 میلیون بیت کوین قابل عرضه به چرخه می رسیدیم.
دوم این که نصف شدن پاداش استخراج باعث می شود تا قیمت یک رمزارز در گذر زمان افزایش ثابتی داشته باشد. این به این خاطر است که تعداد کوینی که هر سال افزوده می شود، کاهش می یابد؛ در نتیجه عرضه محدود می شود و قیمت بالا می رود.
در نهایت، نصف شدن پاداش، هزینه استخراج هر یک بیت کوین را افزایش می دهد. همین که سختی شبکه افزایش می یابد و پاداش هم کمتر می شود، هزینه استخراج هر بیت کوین افزایش می یابد و بنابراین قیمت معامله بیت کوین هم افزایش می یابد.
برای آگاهی از آخرین نوشته ها، خبر ها و تحلیل های کوتاه به کانال تلگرام پی98 بپیوندید.