دفتر سفارش اکسچنج، در زمینه ارزهای دیجیتال، لیستی از معاملات، که چه به صورت الکترونیکی و چه به صورت دستی انجام شده اند، می باشد.
دفتر سفارش اکسچنج در واقع یک فهرست تصویری، از سفارش های همزمان یک دارایی را نمایش می دهد که به کمک آن می توان میزان عرضه و تقاضا برای یک دارایی خاص را مشاهده کرد. از آنجایی که بررسی لحظه ای قیمت ها و تقاضی ها از اهمیت بالایی برخوردار است، استفاده از اینگونه دفتر ها می تواند بسیار مفید باشد چرا که دفاتر سفارش اکسچنج، به صورت لحظه ای آپدیت می شوند. به همین دلیل است که از آن ها گاهی با نام Continuous Book هم یاد می شود.
به کمک دفتر سفارش معاملات، کاربر این اختیار را دارد که خریدار و فروشنده در پشت معاملات را شناسایی کند. البته این بدین معنی نیست که می توان متوجه شد مثلاً یک معامله، توسط چه نوع شخصی انجام شده است؛ شخصی حقیقی یا حقوقی؟ همچنین برخی از معمامله گران که ترجیح می دهند در پشت پرده (Dark pool) معاملات خود را انجام دهند، قابل شناسایی در این دفاتر نیستند و کسی قادر به مشاهده معاملات آن ها نخواهد بود.
مزایای دفتر سفارش اکسچنج ها (Order Book)
یکی از مهم ترین مزایای دفتر ثبت سفارشات، کمک در تصمیم گیری بهتر، به معامله گران ارز دیجیتال است که این امر به وسیله نمایش لحظه ای نبض بازار و اکسچنج ارز دیجیتال، میسر است.
مزیت دیگر دفاتر سفارش (Order Book)، قابلیت بررسی اوضاع بازار است. مثلا در یک زمان خاص، میزان سفارشات فروش نسبت به سفارشات خرید بالا می رود که این نشان دهنده ی کاهش بازار، تحت تاثیر فشار فروش است.
اطلاعاتی که به کمک دفاتر سفارش اکسچنج به دست می آید، برای سرمایه گذاران از اهمیت چندان بالایی برخوردار نیست و قیمت لحظه ای ارزهای دیجیتال چندان به کارشان نمی آید. دلیل آن هم تاثیر کم تحرکات داخلی بر استراتژی و سیاست های کلی می باشد.
در تصویر پایین، نمونه ای از یک دفتر سفارش اکسچنج را ملاحظه می کنید که برای بهتر متوجه شدن آن، بهتر است که اجزای تشکیل دهنده آن هم باهم بررسی کنیم و بشناسیم. اجزایی از قبیل:
- bid (قیمت پیشنهادی خرید)
- ask (قیمت پیشنهادی فروش)
- amount (حجم یا مقدار)
- price (قیمت)
قسمت های مختلف دفتر سفارش اکسچنج
قسمت های اصلی که باید در ابتدا با آن آشنا شد، بخش خریدار (Buy Side) و بخش فروشنده (Sell Side) می باشد.
بخش خریدار (خرید)
در این قسمت می توان سفارشات خرید باز با قیمتی کمتر از قیمت معامله قبلی را مشاهده کرد. آشنایی با قسمت amount و price که در بالا ذکر شد، در این بخش الزامی است. البته این دو قسمت به هردو بخش فروشنده و خریدار مربوط می شود و اطلاعات مفیدی در اختیار می گذارد. قسمت های مقدار و قیمت، مجموع ارز دیجیتال های مورد معامله و قیمت واحد هریک را نشان می دهد. تصویر پایین یک سفارش خرید باز به مقدار 20.24 و با قیمت 8,218.5 دلار را نمایش می دهد.
این ارقام دقیقاً به چه معناست؟ به این معنی که بازکننده این سفارش، هر کس که بوده است، قصد خرید مقدار 20.24 بیت کوین به قیمت 8218.5 دلار به ازای هر یک واحد را داشته است.
اما دو قسمت دیگر count (شمارش) و Total (مجموع) به چه معنا می باشد؟ در قسمت شمارش شما می توانید ببینید که چند سفارش در این سطح از قیمت، ترکیب شده اند تا مقدار (amount) را تشکیل دهند، جمع کل مقادیر ترکیب شده، مجموع می باشد.
در برخی شرایط، وقتی که سفارشات خریدی با قیمت مشخص، زیاد باشد (تقاضا بالا باشد)، به اصطلاح با دیوار خرید (Buy Wall)، روبه رو می شویم. دیوار خرید، حاصل یک سفارش خرید و یا ترکیب چند سفارش خرید خیلی بزرگ می باشد که با همان قیمت، در دقتر سفارش یک بازار خاص، جای می گیرد. این دیوارهای خرید می توانند توسط معمامله گران با سرمایه زیاد و یا اشخاص حقوقی مثل موسسات، ایجاد شوند.
به بیانی دیگر، دیوار خرید از ریزش قیمت بازار پیشگیری می کند چرا که سفارش هایی که زیر دیوار قرار گرفته اند، نمی توانند تا قبل از سفارشات بزرکتر، به سر انجام برسند و همین امر موجب جلوگیری از کاهش قیمت می شود و دیوار،عملکردی مانند یک سطح حمایت موقت خواهد داشت.
برای مثال، در تصویر بالا، سفارش بزرگ 500.2 بیت کوین به قیمت پیشنهادی خرید 6,263 دلار را می بینیم که با توجه به بالا بودن تقاضا نسبت به عرضه پایین، تا زمان تکمیل نشدن این سفارش و به وجود نیامدن دیوار، سفارشات با قیمت خرید پیشنهادی کمتر، انجام نمی پذیرند.
بخش فروشنده (فروش)
در این قسمت می توان سفارشات فروش باز، با قیمتی بالاتر از قیمت معامله شده قبلی را مشاهده کرد که آن را قیمت پیشنهادی فروش می نامند. در اینجا فروشنده واحد مورد نظر خود را با قیمت پیشنهادی اش به فروش می گذارد.
ناگفته نماند که گاهی اوقات، در یک دفتر سفارش اکسچنج، به جای بخش های خریدار و فروشنده، بخش های bid (قیمت پیشنهادی فروشنده برای فروش) و ask (قیمت پیشنهادی خریدار برای خرید) به چشم می خورد. در این حالت خریدار برای خرید مقدار مشخصی از یک سهام، قیمت پیشنهادی ارائه می دهد و فروشنده، قیمت پیشنهادی اش را برای فروش سهام خود در نظر می گیرد. در این دفاتر معمولا بخش سمت چپ (bid) با رنگ سبز و بخش سمت راست (ask) با رنگ قرمز نمایش داده می شود.
در این قسمت، اگر عرضه بسیار زیاد با سطح قیمت مشخص وجود داشته باشد، این بار دیوار فروش (Sell wall) شکل می گیرد. حال اوضاع برعکس دیوارخرید است. یعنی این بار، اگر عرضه بزرگی به دلیل عدم وجود تقاضا با قیمت مشخص صورت نگیرد، سفارشات فروش با قیمت های بالاتر هم نمی توانند به سرانجام برسند که باعث تبدیل سطح قیمت دیوار به مقاومت کوتاه، می شود.
نتیجه گیری کلی
دفترچه سفارش اکسچنج (order book) به معامله گران، در تصمیم گیری مبنی بر خرید و فروش ارز دیجیتال کمک می کند. مشخص کردن نقاط حمایت و استقامت و آگاهی از آنچه در پشت پرده بازار می گذرد هم از دیگر خدماتی است که به کمک این دفاتر میسر می شود.
برای آگاهی از آخرین نوشته ها، خبر ها و تحلیل های کوتاه به کانال تلگرام پی98 بپیوندید.