استیبل کوین ها به عنوان یکی از دارایی های برجسته در دنیای کریپتو برای رفع نگرانی های نوسانات بازار ظاهر شده اند. هر فردی که فضای کریپتو را از نزدیک دنبال کند متوجه می شود که قیمت کوین ها و توکن ها مدام در حال تغییر هستند. ارزش کریپتو به شدت متناسب با تغییرات شرایط بازار، عرضه و تقاضا در نوسان است. توجه به این نکته مهم است که نوسانات زیاد در حوزه کریپتو میتواند نگرانی بزرگی برای سرمایهگذاران ایجاد کند. بنابراین، استیبل کوین ها به عنوان یک راه حل قابل اعتماد برای رسیدگی به نوسانات بالا در حوزه کریپتو توسعه یافتند. در میان بسیاری از انواع استیبل کوین ها، استیبل کوین های الگوریتمی به عنوان توکن های رمزنگاری غیرمتمرکز «صرفاً پایدار» معرفی شده اند. آیا آنها واقعاً پایدار هستند؟ استیبل کوین های مبتنی بر الگوریتم چه چیزی را به ارمغان می آورند؟ مقاله زیر راهنمای دقیقی در مورد استیبل کوینهای مبتنی بر الگوریتم، عملکرد، کارکردها و نامهای قابل توجه در فهرست استیبل کوینهای الگوریتمی به شما ارائه میکند. با ما همراه باشید.
استیبل کوین الگوریتمی چیست؟
استیبل کوین های مبتنی بر الگوریتم هیچ وثیقه مرتبطی ندارند. بنابراین، آنها به عنوان استیبل کوین های غیر وثیقه ای نیز شناخته می شوند. استیبل کوین های مبتنی بر الگوریتم، انواع کاملاً جدیدی از ارزهای دیجیتال هستند که برای ارائه بهبود ثبات قیمت طراحی شده اند. علاوه بر این، استیبل کوین الگوریتمی می تواند به تعادل عرضه و تقاضای دارایی در گردش کمک کند.
الگوریتم یا پروتکل پشتیبانگیری از این استیبلکوینها بهعنوان «بانک مرکزی» کار میکند. در واقع یک الگوریتم به افزایش عرضه در صورت تمایل تورم زدایی توکن یا کاهش عرضه در صورت کاهش قدرت خرید استیبلکوین کمک میکند. قوانین چنین اقداماتی توسط الگوریتم در قراردادهای هوشمند به صورت تعبیه شده در دسترس هستند. تغییر قوانین تنها با استفاده از اجماع یا از طریق آرای امکانپذیر است. بنابراین هیچ مرجع متمرکزی نمی تواند قوانین نوشته شده در قرارداد هوشمند استیبل کوین الگوریتمی را تغییر دهد.
یک استیبل کوین الگوریتمی نمایشی از غیر متمرکز سازی واقعی است، بدون هیچ نهاد نظارتی برای حفظ یا نظارت بر روند، زیرا کد چیزی است که هم عرضه و هم تقاضا را در کنار قیمت هدف بر عهده دارد.
استیبل کوین الگوریتمی چگونه کار میکند؟
همانطور که به وضوح می توانید متوجه شوید، عملکرد یک استیبل کوین مبتنی بر algorithm عمیقاً به یک الگوریتم بستگی دارد. این الگوریتم قوانینی را برای متعادل کردن عرضه و تقاضای استیبل کوین تعیین می کند.
قرارداد هوشمند تضمین میکند که تعداد توکن های مربوط به یک آدرس خاص در هر نمونه از انتقال یک توکن از یک نشانی به آدرس دیگر به روز می شود. در مورد استیبل کوینهای مبتنی بر الگوریتم غیر وثیقهای، عملکردهای اضافی استخراج و ایجاد را در قراردادهای هوشمند میتوانید پیدا کنید. توابع به مدیریت موثر فرآیندهای به روز رسانی توکن های مربوط به کیف پول کمک می کند.
اما کارکرد استیبل کوین های الگوریتمی فقط محدود به قراردادهای هوشمند نمی شود و شامل قراردادهای اوراکل نیز هستند. قرارداد اوراکل مسئول این است که قرارداد هوشمند را قادر می سازد تا با خارج از بلاک چین ارتباط برقرار کند. قراردادهای اوراکل می توانند قیمت یک استیبل کوین الگوریتمی خاص را از صرافی های متعدد به دست آورند.
کارکردن استیبل کوین های الگوریتمی شامل یک قرارداد rebase نیز می شود. پس از اینکه قرارداد اوراکل به قیمت استیبل کوین مربوطه پی برد، ارزش آن را با فاصله هر 24 ساعت به قرارداد rebase منتقل می کند. قرارداد rebase اساساً بر تعیین انتخاب ایده آل بین قرارداد و افزایش عرضه متمرکز است.
قرارداد rebase اطلاعات موجود را در مرحله بعدی کار استیبل کوین های مبتنی بر algorithm به قرارداد تثبیت کننده ارسال می کند. قرارداد تثبیت کننده کمک می کند تا تعداد توکن های لازم از تمام کیف پول های مربوط به قرارداد سوزانده شوند و یا ایجاد شوند.
به طور کلی، اساس عملکرد استیبل کوین های الگوریتمی سوزاندن توکن ها زمانی که قیمت استیبل کوین کمتر از مقدار پایدار از پیش تعریف شده می باشد، متکی است. از سوی دیگر، این الگوریتم ضرب توکن های جدید را برای زمان هایی که قیمت توکن ها بیشتر از مقدار پایدار از پیش تعریف شده کاهش می شود، تسهیل می کند.
تفاوت های استیبل کوین های وثیقه ای در مقابل استیبل کوین های الگوریتمی
بیشتر استیبل کوینها، پیوند خود را از وثیقه میگیرند. برخی که استیبل کوین های الگوریتمی نامیده می شوند، این کار را نمی کنند.
همانطور که اشاره شد استیبل کوینهای الگوریتمی با استفاده از قراردادهای هوشمندی که عرضه آنها را بر اساس ارزشهای فعلی بازارشان افزایش یا کاهش میدهد، به ارزش سایر داراییها متصل میشوند. هنگامی که یک استیبل کوین الگوریتمی بالاتر از قیمت ثابت خود معامله می شود، سکه ها ضرب می شوند و ارزش آن کاهش می یابد. هنگامی که یک استیبل کوین بدون وثیقه زیر قیمت ثابت خود معامله می شود، سکه ها سوزانده می شوند و ارزش آن افزایش می یابد.
استیبل کوینهای وثیقهدار زمانی ضرب یا سوزانده میشوند که داراییها به ذخایر آنها سپرده شود یا از آن برداشت شود. در مورد استیبلکوینهای وثیقهشده متصل به دلار آمریکا، مانند یو اس دی کوین USDC، به ازای هر 1 دلار سپردهگذاری شده در ذخایر آنها، یک سکه ضرب میشود و به ازای هر دلاری که از ذخایر آنها برداشت میشود، یک سکه سوزانده میشود.
استیبل کوین های وثیقه شده با استفاده از دارایی های دارای وثیقه ثابت نگه داشته می شوند، در حالی که استیبل کوین های الگوریتمی با استفاده از الگوریتم های قرارداد هوشمند پایدار نگه داشته می شوند.
مهمترین عامل در ارزیابی استیبل کوین ها این است که چگونه پیوندهای خود را حفظ می کنند. استیبل کوینهای وثیقهشده به داراییهای نقدی نیاز دارند، داراییهایی که به سرعت قابل معامله هستند تا به تغییرات عرضه و تقاضا پاسخ دهند. استیبل کوین های algorithmic از وثیقه استفاده نمی کنند، در عوض بر قراردادهای هوشمند تکیه می کنند و به طور فرضی نقدینگی نامحدودی را به همراه دارند.
با این حال، سه عامل مهم وجود دارد که میتواند به راحتی پیوند هاب استیبل کوینهای الگوریتمی را بیثبات کند و استیبل کوینهای وثیقهشده را برتر کند.
- تغییرات سریع در نرخ ارز می تواند به طور موقت استیبل کوین های بدون وثیقه را بی ثبات کند و پرداخت ها و نقل و انتقالات را در معرض خطر قرار دهد.
- استیبل کوین های الگوریتمی برای کنترل عرضه و حفظ پیوند های خود به داده های خارجی مانند نرخ ارز متکی هستند. داده های با کیفیت پایین، تاخیر در گزارش داده ها و خطاهای داده همگی می توانند استیبل کوین های الگوریتمی را بی ثبات کنند.
- ریسک قرارداد هوشمند، خطر وجود اشکالات در کد قراردادهای هوشمند آنها، می تواند منجر به عواقب فاجعه بار شود.
در حالی که استیبل کوین های وثیقه دار از نظر کیفیت بالاتر از استیبل کوین های algorithmic هستند، برخی از آنها بهتر از بقیه هستند. وثیقه نقدینه مانند پول نقد، برای استیبل کوین ها بهترین است، زیرا می توان آن را سریعتر از سایر دارایی ها جابه جا کرد. وثیقه نقدی به عرضه استیبل کوینها اجازه میدهد تا به سرعت تورم یا کاهش یابد و از کنترل دقیق پیوند های آنها اطمینان حاصل شود.
فاکتورهای موفقیت استیبل کوین الگوریتمی
دانستن عوامل متمایز که اثربخشی استیبل کوینهای مبتنی بر الگوریتم را تعیین میکنند، مهم است. اینجاست که باید روی حوزههای کلیدی برای تحلیل استیبل کوینهای مبتنی بر الگوریتم و معیارهای ارزیابی عملکرد آنها تمرکز کنید.
مقایسه پروتکل های مختلف برای استیبل کوین های مبتنی بر الگوریتم بسیار دشوار است. با این حال، ارزیابی جنبههای حیاتی در طراحی بازار، طراحی توکن و طراحی مکانیسم میتواند به کشف کارایی استیبل کوین الگوریتمی کمک کند. در اینجا برخی از عوامل مهمی وجود دارد که باید برای تعیین اثربخشی استیبل کوین های الگوریتمی در نظر بگیرید.
حاکمیت
بسیاری از پروتکل های استیبل کوین مبتنی بر الگوریتم ظاهراً دارای ساختار DAO هستند. با این حال، تنها مجموعه ای منتخب از پروتکل ها دارای یک جامعه فعال است که مسئول تأیید مداوم پیشنهادهای بهبود است. یک قرارداد هوشمند حاکمیتی عملکردی ممکن است گزینه ایده آلی برای تضمین حاکمیت در استیبل کوین های غیر وثیقه ای به نظر برسد. با این حال، اطمینان از توزیع عادلانه توکن در کنار ارائه امتیازات حاکمیتی کافی به همه افراد جامعه نیز مهم است. انواع مختلفی از پروتکلهای استیبل کوین الگوریتمی از رویکرد حاکمیت متمرکز پیروی میکنند.
نحوه تضمین ثبات
میتوانید متوجه شوید که پروتکلهای استیبلکوین الگوریتمی مکانیسم های خاصی برای ایجاد و یا سوزاندن استیبل کوین ها دارند و باید از تعداد توکنها در کیف پول کاربر اطمینان حاصل کنند.
بنابراین، ثابت نگه داشتن ارزش یکی از سختترین جنبهها در تعیین کارایی بهترین استیبل کوینهای الگوریتمی هستند. چرا؟ شما بی ثباتی بازار کریپتو را در نظر داشته باشید. مزیت اصلی و کاربرد استیبل کوین ها در این بازار، ثبات است.
پذیرش
عامل پذیرش توکن نیز یک جنبه مهم در تعریف انتخاب های ایده آل در لیست استیبل کوین های algorithmic است. اکثر پروتکل ها فقط توسط تعداد کمی از سرمایه گذاران یا پروژه های DeFi پذیرفته می شوند. سطوح محدود پذیرش توکن میتواند محدودیتهایی را برای ثبات به دلیل رشد کندتر نقدینگی ایجاد کند.
خطرات و ریسک های استیبل کوین های الگوریتمی
مهم ترین عامل در توضیح برای استیبل کوین های غیر وثیقه ای می تواند به خطرات مرتبط با آنها اشاره کند. برای درک ریسکهای مختلف مرتبط با پروتکلهای استیبل کوین الگوریتمی، لازم از به موارد زیر توجه کنید.
اوراکل
یکی از مهمترین خطرات استیبل کوین های algorithmic اوراکل ها هستند. قراردادهای اوراکل مسئول ارائه داده های قیمت مربوط به استیبل کوین مربوطه هستند. متعاقباً، الگوریتم با آگاهی از قیمت، تنظیمات عرضه را تضمین می کند. با این حال، انتخاب و اجرای اوراکل ها می تواند چالش های بزرگی را ایجاد کند، به ویژه با توجه به جنبه های اعتماد، صداقت و دقت. اگر اوراکل انتخاب شده به هر دلیلی اطلاعات غلطی بدهد، در عرضه استیبل کوین algorithmic چالش هایی ایجاد می شود.
از دست دادن پیوند
مورد نهایی در میان چالش های مرتبط با استیبل کوین های غیر وثیقه ای از دست دادن پیوند است. از دست رفتن پیوند به طور قابل توجهی بدترین سناریو برای هر نوع استیبل کوین است و استیبل کوین های بدون وثیقه بیشترین ریسک را دارند. چرا؟ آنها به طور قابل توجهی به اعتماد بازار بستگی دارند. بدون اطمینان بازار، یک توکن یا سکه می تواند به تدریج به فراموشی سپرده شود.
مقررات
در زمان نگارش این مقاله، هنوز هیچ شفافیتی در مورد وضعیت نظارتی استیبل کوین های الگوریتمی در هر حوزه قضایی در جهان وجود ندارد. اما میتوان فرض کرد که تا زمانی که پروژههای استیبل کوین بدون وثیقه غیرمتمرکز باقی میمانند، نباید به عنوان اوراق بهادار طبقهبندی شوند.
جمع بندی
معرفی استیبل کوین های الگوریتمی قطعاً چشم انداز ایده آلی را برای اطمینان از تمرکززدایی بدون هیچ نهاد نظارتی فراهم کرده است. با مزایای اساسی استیبل کوین های مبتنی بر algorithm، می توانید یک راه حل واقعا مقیاس پذیر در مقایسه با سایر گزینه ها داشته باشید. علاوه بر این، فقدان الزامات برای دارایی های مشهود پشتیبان از استیبل کوین های غیر وثیقه ای نیز احتمال خطای انسانی را کاهش می دهد.
استیبل کوینهای مبتنی بر الگوریتم به کد شفاف و قابل ممیزی تکیه میکنند و در نتیجه چشماندازهای مطلوبی را برای ایجاد اعتماد ارائه میدهند. درک انواع مختلف استیبل کوین های الگوریتم، معیارهای موفقیت آنها، و ریسک های مرتبط با آنها می تواند به شما در کشف پتانسیل واقعی آنها کمک کند. با ظهور نمونههای جدیدی از استیبل کوینهای مبتنی بر الگوریتم، مهم است که در مورد ارزشی که میتوانند برای اکوسیستم کریپتو به ارمغان بیاورند، بیاموزیم.
برای آگاهی از آخرین نوشته ها، خبر ها و تحلیل های کوتاه به کانال تلگرام پی98 بپیوندید.