از دیرباز، آمریکا مقصد بسیار مناسبی برای تحصیل و اشتغال بوده است. یکی از راه های آسان تر مهاجرت، اخذ ویزای تحصیلی یا ویزای کار است. پس از تنش ها و درگیری های میان ایران و آمریکا، این سوال در ذهن بسیاری از دانشجویان شکل گرفته است: که سرنوشت ویزای تحصیلی آنها چه می شود؟
شرایط عمومی ویزای تحصیلی آمریکا
اگر قصد مهاجرت تحصیلی را داشته باشید حتما آگاه هستید که در قدم اول بایستی از دانشگاه مقصد، پذیرش گرفت. پس از اینکه دانشگاه تایید کند که می تواند شما را به عنوان دانشجو بپذیرد، آنگاه فرایند اخذ ویزا شروع می شود.
با مراجعه به یکی از سفارت خانه های آمریکا در دبی یا آنکارا یا ایروان (و یا حتی کشورهای دیگر مثل قبرس) می توان جهت گرفتن ویزا اقدام کرد. طی مصاحبه ای که در سفارت خانه انجام می گیرد، یا در همان روز به شما ویزا ابلاغ می شود یا بایستی تحقیقاتی تحت عنوان FBI چک، انجام شود و پس از مدتی به شما اطلاع داده می شود. که اغلب این روند مشکل خاصی ندارد و ویزا به دانشجویانی که پذیرش دارند، داده می شود.
ویزای دانشجویی می تواند سینگل (single) یا مولتیپل (multiple) باشد. ویزای سینگل به شما اجازه فقط یک بار ورود به کشور را می دهد. یعنی اگر از آمریکا خارج شوید و قصد ورود مجدد به این کشور را داشته باشید، باید مجدد به سفارت رفته و ویزا دریافت کنید. در ویزای مولتیپل، شما می توانید هر چند بار که خواستید از کشور خارج و یا وارد شوید. آمریکا نهایتا به هر شخص دوسال ویزای مولتیپل می دهد. انواع ویزای دیگری نیز وجود دارد مانند دابل یا ترانزیت فرودگاهی.
وضعیت ویزای تحصیلی قبل از برجام
در ماه آگوست سال 2012 و قبل از داستان های مربوط به برجام، دولت آمریکا طی یکی از تحریم ها که علیه ایران وضع شد، اعلام کرد به دانشجویانی که قصد دریافت ویزای تحصیلی در رشته های مربوط به انرژی را دارند، ویزا نمی دهد. به این معنی که دانشجویانی که رشته هایی مثل نفت، گاز، انرژی هسته ای و … دارند و یا حتی در رزومه تحصیلی و یا کاری خود، همکاری با ارگان هایی مانند شرکت نفت را دارند، زیر ذره بین قرار خواهند گرفت. ویزای دانشجویان این گروه طی بند 501 ریجکت می شدند.
وضعیت ویزای تحصیلی پس از برجام
در سال 2015 در توافق ایران و آمریکا (برجام) ذکر شد که آمریکا محدودیت ویزای خود را برای دانشجویان رشته های مربوط به انرژی بردارد. هرچند آمریکا این توافق را امضا کرد اما هیچگاه به آن عمل نشد!! به عبارت بهتر وضعیت ویزای دانشجویان، تحت تاثیر برجام هیچ تغییری نکرد. همچنان دانشجویان مربوط به انرژی زیر ذره بین قرار دارند و علت رد یا پذیرش درخواست ویزای تحصیلی مشخص نیست.
عوامل متعددی از جمله دانشگاه مقصد، سن دانشجو، وضعیت تاهل، رشته تحصیلی و… همگی از دید مصاحبه کنندگان و سفارت مورد بررسی قرار می گیرد و هیچ کس به طور دقیق نمی داند علت رد شدن یک ویزا کدام مورد می تواند باشد! با این حال آنچه روشن است و اغلب توصیه می شود، پیگیری روند گرفتن پذیرش در چند کشور است. مثلا همزمان با ارسال مدارک به دانشگاه های آمریکا، وضعیت مهاجرت تحصیلی در کانادا را نیز بررسی کنید. این امر سبب می شود در انتها چند گزینه برای انتخاب داشته باشید.
برای آگاهی از آخرین نوشته ها، خبر ها و تحلیل های کوتاه به کانال تلگرام پی98 بپیوندید.