از زمان پیدایش فناوری رمز ارز ها و خرید و فروش ارز های دیجیتال و به دنبال آن استیبل کوین، انقلابی در امور مالی دنیا پدید آمده است و این روند به سرعت رو به افزایش است. استقبال از فناوری هایی این چنین، نظیر بیت کوین، اتریوم و … روز به روز بیشتر شده و در میان سرمایه گذاران از جایگاه خوبی برخوردار گردیده است.
اما شاید یکی از موضوعاتی که جلوی ورود برخی از سرمایه گذاران به این عرصه را میگیرد، نوسانات در قیمت لحظه ای ارز های دیجیتال باشد. طوری که افراد ممکن است به هر دلیلی، قادر به بررسی روزانه قیمت ها نباشند و به دنبال راه حل های با ثبات تری برای سرمایه خود بگردند. اینجاست که ارز دیجیتال با ثبات (Stablecoin) می تواند راه حلی برای این افراد باشد.
استیبل کوین (Stablecoin) به معنی کوین یا ارز دیجیتال با ثبات، این نگرانی و نوسانات را به حداقل رسانده و کارکرد آن در مقایسه با سایر رمز ارز ها متفاوت است. تتر (Tether) می تواند معروف ترین نمونه این دسته از رمز ارز ها باشد.
استیبل کوین چیست؟
استیبل کوین یا ارز دیجیتال با ثبات، نوع جدیدی از رمز ارز ها (Cryptocurrency) می باشد که به واسطه دارایی های ذخیره پشتیبانی می شود و هدف آن ایجاد ثبات در قیمت می باشد. کارکرد ارز های دیجیتال با ثبات، به گونه ای است که به یک دارایی ثابت وابسته است. این دارایی ثابت می تواند طلا یا سایر ارز های فیات (دلار، یورو، ین و …) یا هر گونه دارایی قابل قیمت گذاری و توافق، باشد.
به عنوان مثال، تتر (Tether)، که شاید آن را با نام USDT بشناسید، به دلار وابسته است و قیمت آن ثابت است. نمونه دیگری از این کوین ها، که به کالای قابل قیمت گذاری وابسته باشد، ارز دیجیتال پترو (Petro) می باشد که با نفت ونزوئلا کار می کند.
تاریخچه پیدایش
هر Stablecoin می تواند تاریخ منحصر به فرد خود را داشته باشد اما در این بین اگر نگاهی به تتر داشته باشیم، می بینیم که این ارز دیجیتال، ابتدا در جولای 2014 (تیر 93) با نام ریل کوین (Realcoin) وارد بازار شد و بعد از آن به تتر تغییر نام داد. این رمز ارز در حال حاضر به عنوان چهارمین دارایی ارز دیجیتال با ارزش، در بازار جهانی به شمار می آید.
با نگاه به لیست استیبل کوین ها در سال های اخیر، مخصوصاً از سال 2017 به بعد، می توان دید که کوین های زیادی پا به این عرصه نهادند و هر کدام در پی اثبات شایستگی های خود، در رقابت با سایر ارز های دیجیتال با ثبات، می باشند.
انواع استیبل کوین
ارز های دیجیتال با ثبات، مانند بسیاری از ارز های دیجیتال دیگر، به دو نوع متمرکز و غیر متمرکز تقسیم می شوند.
متمرکز (پشتیبانی شده با ارز فیات)
در این نوع رمز ارز با ثبات، یک ارز فیات یا کالای قابل قیمت گذاری به عنوان پشتوانه وجود خواهد داشت و یک نهاد متمرکز کنترل این کوین ها را بر عهده دارد.
محبوب ترین نوع رمز ارز های با ثبات، همین نوع وابسته به ارز فیزیکی می باشد. استفاده از این نوع ارز به این معنی است که یک واحد استیبل کوین، مساوی با یک واحد ارز فیزیکی پشتوانه آن است. علت این محبوبیت، علاوه بر سادگی فهم و کار با آن، مقبولیت بالا ارز های فیزیکی مانند دلار، ریال، یورو، دینار و …. در تراکنش های مالی می باشد و نهاد های ثالث، راحت تر می توانند اعتماد کاربران را جلب کنند.
غیر متمرکز (پشتیبانی شده با ارز های دیجیتال)
در نوع غیر متمرکز ارز دیجیتال با ثبات، خبری از شخص سوم و نهاد واسط نمی باشد. اما این بدین معنی نیست که این دسته از رمز ارز ها، پشتوانه ای ندارند. در واقع استیبل کوین غیر متمرکز، به یک ارز دیجیتال دیگر وابسته است که خود آن ارز دیجیتال، توسط یک ارز فیات یا کالا، و یا ارز های دیجیتال دارای سهم بالا در بازار، مانند اتریوم (ETH) یا بیت کوین (BTC) پشتیبانی می شود.
پشتیبانی شده با کالا
در این دسته، Stablecoin به یک کالا تکیه می کند و این کالا باید قابل قیمت گذاری و معامله در بازار خود باشد. به عنوان مثال، طلا محبوب ترین پشتوانه در بین این دسته از استیبل کوین ها می باشد. به این طریق که به ازای یک واحد Stablecoin، مثلاً یک گرم طلا در نظر گرفته می شود. واحد در برابر واحد. اما پیچیدگی خرید و فروش این دسته از ارز های دیجیتال، از محبوبیت آنها کاسته است. در این پروسه کاربر باید با ارز فیات، طلا خریداری کند. سپس نهاد ثالث آن طلا را ارزش گذاری و به ارز دیجیتال با ثبات تبدیل کرده و در اختیار کاربر قرار می دهد. پس از آن کوین صادر شده توسط نهاد ثالث وارد شبکه شده و حالا قابل داد و ستد می باشد.
بدون پشتوانه
هیچ نوع دارایی از این دسته استیبل کوین ها پشتیبانی نمی کند و این نوع رمز ارز برای ثبات در قیمت خود به الگوریتم های مناسب برای عرضه و تقاضا و قرارداد های هوشمند در بازار متکی هستند. استیبل کوین های کربن (Carbon) و کوالا (Koala) از این دسته به شمار می آیند.
مزایای stablecoin
شاید از عمده ترین دلایلی که ارز های دیجیتال هنوز در پی یافتن جایگاهی ثابت برای خود، در رقابت با ارزهای سنتی یا فیات هستند، همین موضوع نوسانات قیمت است. درست است که خیلی از معامله گران، از همین نوسانات سود های خوبی برده اند، اما اکثریت افراد ترجیح می دهند که برای پرداخت ها و امور مالی روزانه خود، به ارزی با قیمت ثابت تکیه کنند که منطقی هم به نظر می رسد.
برای مثال، در این امر که بیت کوین یک دارایی با ارزش بسیار بالا تلقی می شود شکی نیست، اما همین موضوع نوسانات و عدم ثبات در قیمت، باعث می شود که این رمز ارز، هنوز در سازمان ملل، مانند ارز های فیات به رسمیت شناخته نشده باشد. بنابر این اولین مزیتی که می توان برای استیبل کوین ها ذکر کرد، قیمت ثابت آن ها می باشد که می تواند توجه اکثریت مردم را به خود جلب کند.
برخی دیگر از مهمترین مزایای استیبل کوین ها که می توان به آن ها اشاره کرد، عبارتند از:
- پایین بودن کارمزد تراکنش
- ثبات قیمت در مقایسه با سایر رمز ارز ها
- سرعت و امنیت معاملات
- قابلیت تبادلات مالی به عنوان ارز دیجیتال
- تکیه بر یک دارایی ثابت
- قرارداد های هوشمند
- بهره مند بودن از فناوری بلاک چین
- سادگی درک و کارکرد برای کاربران
معایب stablecoin
در طرف مقابل، بد نیست به مواردی که می توان شاید از آن ها به عنوان معایب استیبل کوین یاد کرد، اشاره شود.
در بحث مبادلات استیبل کوین، وجود یک شخص ثالث به عنوان یک نهاد قابل اعتماد، الزامی است. مثلاً در خصوص تتر، کاربران باید نسبت به میزان دلاری که نهاد متمرکز کنترل کننده معامله، در بانک خود ذخیره دارد، اطمینان داشته باشند. همین موضوع یک محدودیت برای ارز های دیجیتال با ثبات، تلقی می شود.
بنابراین برای اطمینان از حسابرسی استیبل کوین های متمرکز، یک نهاد ثالث باید پشت آن ها باشد تا بتوان روی شفافیت و حسابرسی آن بهتر حساب باز کرد.
از دیگر محدودیت های استیبل کوین هایی که به ارز های فیات وابسته هستند، می توان به این اشاره کرد که آن ها طبق قوانین ارز های فیات رفتار می کنند که همین موضوع می تواند میزان نقدینگی استیبل کوین ها را در مقایسه با سایر ارز های دیجیتال، کمتر کند.
وابستگی به یک دارایی پشتوانه دیگر، می تواند با رخ دادن هر گونه اتفاق خوب یا بدی، استیبل کوین وابسته به آن دارایی را هم تحت تاثیر قرار دهد.
چه آینده ای در انتظار ارزهای با ثبات است؟
استیبل کوین ها هم مانند سایر ارز های دیجیتال دیگر، هنوز در ابتدای راه به سر می برند و هیچ آینده قطعی نمی توان برایشان پیش بینی کرد. همه چیز به هم وابسته است و آن چه که هر روز در اخبار ارز های دیجیتال به گوش می رسد می تواند تاثیر بسزایی بر روند استیبل کوین ها داشته باشد.
شاید بتوان ورود شرکت های بزرگی نظیر JP Morgan به دنیای ارز های دیجیتال و ساخت کوین اختصاصی خود را با توجه به پشتوانه قوی که دارند، نوید بخش آینده ای روشن برای رمز ارز های با ثبات دانست، اما از طرفی دیگر باید مواردی مثل CBDC (ارز دیجیتال بانک مرکزی) کشور های مختلف را هم در نظر داشت. چرا که هدف CBDC هم درست مانند استیبل کوین ها، ثبات در قیمت و فراهم سازی سهولت در پرداخت و معاملات ارزی می باشد.
برای آگاهی از آخرین نوشته ها، خبر ها و تحلیل های کوتاه به کانال تلگرام پی98 بپیوندید.