ییلد فارمینگ یا کشت سود

ییلد فارمینگ یعنی چه و چگونه می توان از آن درآمد کسب کرد؟

یکی از جدیدترین روش های کسب درآمد در بازار ارزهای رمز پایه شرکت در فرایند ییلد فارمینگ یا کشت سود است. این برنامه درآمد زایی در حال حاضر یکی از بزرگترین محرک های رشد و توسعه امور مالی غیر متمرکز یا دیفای محسوب می شود. در ادامه با بررسی کامل نحوه کسب درآمد از کشت سود با ما همراه باشید.

ییلد فارمینگ چیست؟

ییلد فارمینگ یا کشت سود به معنی استیکینگ یا وام دادن دارایی های دیجیتال به منظور ایجاد بازدهی بالا یا پاداش در قالب ارزهای رمزنگاری شده بیشتر است.

این برنامه ی پر ریسک و نوآورانه ی امور مالی غیر متمرکز (دیفای) اخیراً به لطف نوآوری های بیشتری همچون استخراج نقدینگی به محبوبیت بسیار بیشتری رسیده است.

ییلد فارمینگ در حال حاضر بزرگترین محرک رشد برای دیفای می باشد که همچنان در حال شکل گیری است و به آن کمک کرد تا از سقف بازار 500 میلیون دلار تا 10 میلیارد دلار در سال 2020 افزایش پیدا کند.

به طور خلاصه، پروتکل های ییلد فارمینگ ارائه دهندگان نقدینگی (LP) را تشویق می کند تا دارایی های دیجیتال خود را در یک استخر نقدینگی مبتنی بر قرارداد هوشمند قفل یا استیکینگ کنند. این مشوق ها می توانند شامل درصدی از کارمزد معاملات، بهره یا سود وام دهندگان یا توکن حاکمیتی باشد. این بازده ها به عنوان درصد عملکرد سالانه (APY) تعریف شده اند. هرچه تعداد سرمایه گذارانی که وجوه خود را به استخر نقدینگی مربوطه واریز میکنند بیشتر شود، ارزش بازده مذکور بر این اساس کاهش می یابد.

در ابتدا، اکثر ییلد فارمر ها کوین های معتبری همچون تتر (USDT)، دای (DAI) و یو اس دی کوین (USDC) را استیکنگ می کردند. با این حال، محبوب ترین پروتکل های دیفای (DeFi) در حال حاضر در شبکه اتریوم کار می کنند و توکن های حاکمیتی را برای استخراج نقدینگی ارائه می دهند. در ازای ارائه نقدینگی به صرافی های غیر متمرکز (DEX)، توکن ها در این استخر های نقدینگی پرورش داده می شوند.

استخراج نقدینگی زمانی اتفاق می افتد که کاربران یکی از پروتکل‌ های دیفای در ازای همکاری در پروتکل، توکن‌ های بومی آن پروتکل را به عنوان پاداش دریافت می‌ کند. در حقیقت می توان گفت که استخراج نقدینگی به فرآیند واریز، استیکینگ یا وام‌ دهی یک توکن مشخص با هدف ارائه نقدینگی به استخر سرمایه محصول و سپس کسب درآمد گفته می شود.

در حال حاضر اکثر پروتکل های کشت سود به ارائه دهندگان نقدینگی توکن های حاکمیتی پاداش می دهند، که معمولاً در هر دو صرافی متمرکز مانند صرافی بایننس و صرافی های غیر متمرکز مانند صرافی یونی سواپ قابل معامله است.

درصد عملکرد سالانه (APY) در ییلد فارمینگ چیست؟

کشاورزان با عملکرد ، و اکثر پروتکل ها و سیستم عامل ها ، بازده تخمینی را بر اساس درصد عملکرد سالانه (APY) محاسبه می کنند. APY نرخ بازدهی است که در طول یک سال در یک سرمایه گذاری خاص به دست می آید. سود مرکب، که به طور منظم محاسبه و به مقدار آن اعمال می شود ، در APY لحاظ می شود.

از تابستان DeFi سال 2020 ، کشاورزان محصولاتی APY های هزار درصد چشم نواز را دنبال می کردند. با این حال ، این پروتکل ها و سکه ها ممکن است بسیار خطرناک بوده و مستعد کشیدن فرش باشند. علاوه بر این ، بازدهی در قالب نشانه های پروتکل بدست می آید و در معرض نوسانات شدید قیمت قرار می گیرد.

ییلد فارمینگ

10 پروتکل مهم ییلد فارمینگ

ییلد فارمر ها غالباً از پلتفرم های مختلف دیفای برای بهینه سازی بازده وجوه سپرده گذاری (استیکینگ) شده ی خود استفاده می کنند. این بسترها انواع وام های مشوق از استخر های نقدینگی را ارائه می دهند. در اینجا هفت مورد از محبوب ترین پروتکل های ییلد فارمینگ را معرفی خواهیم کرد:

آوه (Aave)

آوه (Aave) یک پروتکل وام دهی غیر متمرکز غیر حضوری برای ایجاد بازارهای پولی است، جایی که کاربران می توانند وام بگیرند و سود مرکب را برای وام دهی در قالب توکن AAVE به دست آورند. آوه دارای بالاترین ارزش کل قفل شده (TVL) در بین تمام پروتکل های دیفای است که از آگوست 2021 بالغ بر 21 میلیارد دلار است. کاربران می توانند در ازای وام دادن تا 15 درصد نرخ درصدی سالانه (APR) درآمد کسب کنند.

کامپوند (compound)

کامپوند (compound) یک بازار وام دهی است و توکن این پروتکل با نماد COMP نشان داده می‌ شود. ارز COMP یک توکن ERC-20 می باشد که به دارندگان خود امکان رأی‌ دهی یا وکالت در تصمیمات نظارتی را فراهم می کند و اصلاح و تغییرات پیشنهاد شده را برای پروتکل کامپوند ممکن می سازد. کاربران توکن‌ ها را می توانند به بازار پول وارد کرده تا بدون نیاز به اعتماد به نهاد متمرکز، از دارایی‌ های اتریوم وام بگیرند. 

کرو فایننس (Curve Finance)

کرو فایننس (Curve Finance) یک صرافی غیر متمرکز است که به کاربران و سایر پروتکل های غیرمتمرکز این اجازه را می دهد تا با استفاده از الگوریتم منحصر به فرد بازارساز، استیبل کوین ها را با هزینه کم مبادله کنند. این بزرگترین صرافی از نظر ارزش کل قفل شده (TVL) با بیش از 9.7 میلیارد دلار است. درصد عملکرد سالانه (APY) می تواند تا 10% افزایش یابد، در حالی که پاداش APY می تواند بیش از 40% باشد. استخرهای استیبل کوین ها به طور کلی ایمن تر هستند زیرا ارزش PEG (قیمت به درآمد به نرخ رشد) خود را از دست نمی دهند.

یونی سواپ (Uniswap)

یونی سواپ (Uniswap) یک صرافی غیر متمرکز (DEX) و بازار ساز خودکار (AMM) بسیار محبوب است که به کاربران امکان می دهد تقریبا هر جفت توکن ERC20 را بدون واسطه عوض کنند. ارائه دهندگان نقدینگی باید در هر دو ساید استخر نقدینگی به نسبت 50/50 استیکینگ کنند و در عوض بخشی از کارمزد معاملات و همچنین توکن حاکمیتی UNI را بدست آورند. دو ورژن یونی سواپ V2 و V3 وجود دارد. آخرین نسخه یعنی V3 یک پروتکل رو به رشد می باشد که در بیش از 200 اپلیکیشن ادغام شده است. ارزش کل قفل شده (TVL) برای V2 حدود 5 میلیارد دلار و برای V3 بیش از 2 میلیارد دلار می باشد.

اینستا دی اپ (Instadapp)

اینستا دی اپ (Instadapp) پیشرفته ترین پلتفرم جهان برای استفاده از پتانسیل دیفای است. کاربران می توانند پورتفولیو دیفای خود را ایجاد و مدیریت کرده و توسعه دهندگان می توانند با استفاده از پلتفرم خود زیرساخت های دیفای را ایجاد کنند.

سوشی سواپ (SushiSwap)

سوشی سواپ (SushiSwap) یک فورک از یونی سواپ است. سوشی سواپ در حال حاضر یک اکوسیستم دیفای است که دارای بازارساز خودکار (AMM) چند زنجیره ای، بازارهای وام دهی، لانچ پد و مینی دی اپ های درون زنجیره ای می باشد. 

پنکیک سواپ (PancakeSwap)

پنکیک سواپ (PancakeSwap) یک صرافی غیر متمرکز است که بر روی شبکه بایننس اسمارت چین (BSC) برای تعویض توکن BEP20 ساخته شده است. پنکیک سواپ از یک مدل بازار ساز خودکار (AMM) استفاده می کند که در آن کاربران در برابر حجم نقدینگی معامله می کنند. این صرافی دارای بالاترین ارزش کل قفل شده (TVL) در بین پروتکل های BSC می باشد. درصد عملکرد سالانه آن می تواند به بیش از %400 برسند.

پروتکل ونوس (Venus Protocol)

پروتکل ونوس (Venus Protocol) یک بازار پولی الگوریتمی است که هدف آن ایجاد یک سیستم وام دهی روی زنجیره هوشمند بایننس می باشد. کاربران وثیقه ای به شبکه ارائه می دهند و در ازای وام دهی، درصد عملکرد سالانه (APY) دریافت می کنند و وام گیرندگان سود پرداخت می کنند. کاربران با استفاده از این شبکه می‌ توانند بیشتر از 50 درصد از وثیقه باقیمانده که در پروتکل ونوس ذخیره کرده‌ اند را وام بگیرند و آن را به صورت استیبل کوین VAI دریافت کنند. این استیبل کوین به این شکل تولید و عرضه می‌ گردد. تا وقتی که این استیبل کوین در گردش است، سرمایه کاربر قفل شده است و زمانی که کاربر بخواهد VAI را برگرداند و وثیقه اش را آغاز کند، تمام رمز ارز VAI بازگردانده شده، سوخته و از شبکه خارج خواهد شد.

بالانسر (Balancer)

بالانسر یا بلنسر (Balancer) یک بازار ساز خودکار (AMM) مبتنی بر اتریوم می باشد که به کاربران این امکان را می دهد تا با تأمین نقدینگی در این پلتفرم، کسب درآمد کنند. بالانسر یک پلتفرم لایه دوم است که بر روی یونی سواپ ایجاد شده و این اجازه را به بازار سازها می‌ دهد تا چندین دارایی با وزن متفاوت را در یک استخر واحد ترکیب کنند.

یرن فایننس (Yearn.finance)

یرن فایننس (Yearn.finance) یک پروتکل غیر متمرکز خودکار است که به ییلد فارمر ها اجازه می دهد تا از پروتکل های مختلف وام دهی مانند آوه (Aave) و کامپوند (Compound) برای بالاترین سود استفاده کنند. یرن فایننس به صورت الگوریتمی به دنبال سودآورترین خدمات کشت سود یا ییلد فارمینگ است. کاربران می توانند درصد عملکرد سالانه خود را در یرن به 80٪ برسانند. 3.4 میلیارد دلار در این پروتکل قفل شده است.

ریسک ها و خطرات کشت سود

ییلد فارمینگ می تواند فوق العاده پیچیده باشد و ریسک مالی قابل توجهی را برای وام گیرندگان و وام دهندگان به همراه داشته باشد که در ادامه به معرفی برخی از این خطرات پرداخته ایم:

  • هزینه های بالای گس اتریوم یکی از این مشکلات است.
  • کاربران ممکن است خطرات بیشتری را از جمله ضرر ناپایدار (ناگهانی) و افت قیمت را در زمان نوسانات بازار تجربه کنند.
  • یکی دیگر از ریسک ها و خطرات ییلد فارمینگ یا کشت سود امکان در معرض هک قرار گرفتن به دلیل آسیب پذیری های احتمالی در پروتکل های قراردادهای هوشمند است. امکان وجود مشکل و باگ در کدینگ و برنامه نویسی وجود دارد. نمونه هایی از آسیب پذیری هایی که منجر به ضررهای مالی شدیدی شده اند عبارتند از پروتکل Yam و هاروست فایننس.
  • پروتکل های دیفای به منظور کاربرد یکپارچه به چندین برنامه وابسته هستند. اگر هر یک از این برنامه های زیربنایی مورد سوء استفاده قرار بگیرند یا مطابق برنامه عمل نکنند، ممکن است بر کل اکوسیستم برنامه ها تأثیر بگذارد و منجر به ضرر سرمایه گذاران شود.
  • پروتکل های ریسکی و خطرناکی که به اصطلاح توکن های میم با نام حیوانات و میوه ها را ایجاد می کنند در حال افزایش هستند. توصیه می شود این پروتکل ها را با دقت دنبال کنید، زیرا کد آنها تا حد زیادی مورد بررسی قرار نگرفته است و سود یا بازده آنها به دلیل نوسانات قیمت، در خطر نقدینگی ناگهانی است.

از آنجایی که بلاک چین به طور طبیعی تغییر ناپذیر است، اغلب ضررهای دیفای پایدار هستند و قابل برگشت نیستند. بنابراین توصیه می شود که کاربران واقعاً خود را با خطرات کشت سود آشنا کرده و تحقیقات خود را انجام دهند.

امتیاز شما به این نوشته چقدر است؟

برای آگاهی از آخرین نوشته ها، خبر ها و تحلیل های کوتاه به کانال تلگرام پی98 بپیوندید.

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی ترین بیشترین واکنش نشان داده شده(آرا)
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments