در روزهای ابتدایی پیدایش ارزهای دیجیتال و خرید و فروش آنها، تنها راه برای دستیابی به این دارایی ها استخراج کردن آنها و یا دریافت مستقیم از شخص دیگری بود که مایل به فروش ارزهای دیجیتال بود. به همین دلیل افراد به جستجوی گزینه ای ساده تر و مطمئن تر برای دریافت ارزهای رمزپایه پرداختند و در پاسخ به این نیاز، اولین صرافی های ارز دیجیتال آغاز به کار کردند. این صرافی ها به عنوان بستر های خرید و فروش ارزهای دیجیتال از روزهای ابتدایی تا کنون مسیری طولانی را طی کرده اند. در دهه گذشته شاهد افزایش قابل توجه تعداد صرافی های ارزهای رمزپایه در سراسر جهان بوده ایم که به انجام میلیاردها دلار حجم معاملات کمک کرده است. اگر در دنیای ارزهای دیجیتال تازه وارد هستید و نمی دانید که کارکرد صرافی ارز دیجیتال در این بازار چگونه است، در ادامه این راهنما با ما همراه باشید.
- 1. صرافی ارز دیجیتال چیست؟
- 2. تفاوت بین صرافی ارز دیجیتال متمرکز و غیر متمرکز
- 3. قیمت ارزهای دیجیتال در صرافی ها بر چه اساسی تعیین می شود؟
- 4. صرافی های ارز دیجیتال چگونه درآمد کسب می کنند؟
- 5. صرافی ارز دیجیتال ایرانی یا خارجی؟
- 6. صرافی ایرانی معتبر برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال
- 7. لیست بهترین صرافی های ارز دیجیتال خارجی
صرافی ارز دیجیتال چیست؟
صرافی های ارز دیجیتال پلتفرم هایی هستند که معاملات و خرید و فروش ارزهای دیجیتال را با دارایی های دیگر از جمله ارزهای دیجیتال دیگر و ارزهای فیات تسهیل می کنند. در واقع صرافی های ارز دیجیتال به عنوان واسطه ای بین خریدار و فروشنده عمل می کنند و از طریق کارمزد و هزینه های معاملاتی درآمد کسب می کنند.
برای خرید و فروش در یک صرافی ارز دیجیتال که در قالب یک وب سایت و در برخی موارد برنامه موبایل خدمات ارائه می دهد، کاربران باید فرآیند ثبت نام و احراز هویت را طی کنند. سطح تایید هویت ممکن است متفاوت باشد، در بعضی موارد ، تأیید آدرس ایمیل یا شماره تلفن همراه کافی است ، در حالی که برخی دیگر ممکن است از متقاضیان بخواهند عکس پاسپورت یا مدرک شناسایی معتبر خود را بارگذاری کنند.
تفاوت بین صرافی ارز دیجیتال متمرکز و غیر متمرکز
صرافی های ارز دیجیتال به دو دسته متمرکز یا centralized و غیر متمرکز یا decentralized تقسیم می شوند. صرافی های متمرکز به عنوان یک شخص ثالث بین خریدار و فروشنده فعالیت می کنند. از آنجا که این صرافی ها توسط یک شرکت اداره و کنترل می شوند ، قابلیت اطمینان بیشتری را ارائه می دهند. صرافی های غیرمتمرکز یا دی اکسچنج ها (DEX) به کاربران اجازه می دهد بدون نیاز به شخص ثالث یا واسطه ، معاملات همتا به همتا را انجام دهند.
با توجه به برخی از مسائل مرتبط با صرافی های متمرکز ، صرافی های غیرمتمرکز توسط برخی از کاربران ترجیح داده می شوند. چرا که در صرافی های های متمرکز کنترل داراییهای تریدر ها و سرمایه گذاران در دست صرافی است. در حقیقت این داراییها در کیف پول صرافی نگهداری می شوند که تحت کنترل افراد یا سازمان خاصی است. این یک نقطه ضعف است که ذات غیرمتمرکز بودن ارزهای دیجیتال را زیر سوال می برد. از سوی دیگر خطراتی مانند مسدود شدن حساب و یا دزدی دارایی ها توسط صرافی در چنین مواردی وجود دارد.
این مشکل در صرافی های غیرمتمرکز وجود ندارد. در این صرافیها که پیش بینی می شود در سال های آینده بازار را به دست بگیرند، از بلاک چین و فناوری نوین قراردادهای هوشمند استفاده می شود تا تبدیل دارایی ها به صورت مستقیم و بدون واسطه گری شخص ثالث صورت بگیرد. یعنی کاربر از طریق یک قرارداد هوشمند دارایی های خود را به دارایی های دیگری تبدیل می کند.
نکته ای که وجود دارد این است که چالشهای فنی و ساختاری مانند بحث مقیاس پذیری بلاک چین در صرافی های غیرمتمرکز حل نشده است. مقیاس پذیری در زمان هایی که شبکه شلوغ است و معاملات زیادی در حال انجام است می تواند تاخیر در انجام تراکنش ها و کارمزد های سرسام آور را برای کاربران به ارمغان بیاورد.
قیمت ارزهای دیجیتال در صرافی ها بر چه اساسی تعیین می شود؟
یک تصور غلط که در میان تازه واردان بازار ارزهای دیجیتال رایج تر است، این است که صرافی ها قیمت ارزهای دیجیتال را تعیین می کنند. در حالی که این تصور درست نیست و هیچ قیمت رسمی و جهانی وجود ندارد که توسط نهاد خاصی تعیین شود.
نرخ قیمت یک کوین یا توکن معمولاً به عملکرد فروشندگان و خریداران یا همان عرضه و تقاضا بستگی دارد ، اگرچه سایر عوامل می توانند بر قیمت تاثیر بگذارند اما قیمت ها بسته به فعالیت خرید و فروش در هر یک از این صرافی ها می تواند تا حدودی متفاوت باشد. هر صرافی قیمت را بر اساس حجم معاملات خود و همچنین عرضه و تقاضای کاربران خود محاسبه می کند. برای بیت کوین یا هر ارز دیجیتال دیگری قیمت ثابت و تعیین شده ای وجود ندارد و بازار همیشه آن را تعیین می کند.
صرافی های ارز دیجیتال چگونه درآمد کسب می کنند؟
کسب درآمد صرافی ها و پلتفرم های ارائه دهنده خدمات خرید و فروش ارزهای دیجیتال از روش های مختلف صورت می گیرد که در ادامه به مهمترین آنها اشاره شده است.
کمیسیون یا کارمزد معاملات
اصلی ترین روش برای کسب درآمد از صرافی ها کارمزد ها است. این کارمزد ها در واقع هزینه خدمات معاملاتی بین خریدار و فروشنده است که توسط کاربران پرداخت می شود. کارمزد ها معمولا در نرخ ها و درصد های بسیار پایینی تعیین می شوند زیرا هرچه هزینه معاملات کمتر باشد حجم آنها بیشتر خواهد بود و این به نفع صرافی است.
هزینه های لیست شدن ارزها
به دلیل رقابت سنگین میان صرافی های ارز های دیجیتال، صرافی های تازه تاسیس شده در مراحل اولیه خود با حجم معاملات کم دست و پنجه نرم می کنند و بنابراین به منبع درآمد دیگری نیاز دارند. بسیاری از صرافی ها برای ایجاد درآمد بیشتر، خدمات لیست کردن توکن و کوین ها را انتخاب می کنند. مثلا با ارائه خدمات عرضه اولیه سکه (ICO) برای یک پروژه، صرافی ها ممکن است درصدی از بودجه حاصل از این پیشنهادات را دریافت کنند.
بازار سازی
جریان بزرگ درآمد دیگر برای صرافی های ارزهای رمزپایه ، ایجاد بازار (market making) یا ایجاد نقدینگی برای یک دارایی مشخص است. در خالص ترین شکل ، ایجاد بازار شامل خرید و فروش دارایی دیجیتال در بورس آن با قیمت های کمی بالاتر از بورس سهام دیگر است. وقتی معامله ای در یک صرافی اتفاق می افتد، سازندگان بازار معامله را در صرافی دیگری که قیمت های آن کمتر است منتقل می کنند و از این اختلاف نرخ سود کسب می کنند.
صرافی ارز دیجیتال ایرانی یا خارجی؟
همانطور که احتمالا می دانید تحریم های گسترده ای در زمینه های مختلف برای کاربران ایرانی اعمال شده است. بازار خرید و فروش و صرافی های ارز دیجیتال بین المللی نیز از این قاعده مستثنی نیستند. بنابراین امکان خرید مستقیم ارزهای دیجیتال با پرداخت ریالی در صرافی های خارجی وجود ندارد. از سوی دیگر تحریم های اعمال شده توسط برخی از این صرافی ها علیه کاربران ایرانی ریسک مسدود شدن حساب و بلوکه شدن دارایی های ایرانیان را به همراه دارد.
با این حال روش های مختلفی برای دور زدن تحریم ها و ثبت نام در صرافی ها با تغییر آی پی توسط ابزاری های مانند سرور مجازی یا VPS وجود دارد. اما حتی اگر با استفاده از این روش ها قصد استفاده از خدمات صرافی های خارجی را داشته باشید معمولا باز هم نیاز دارید به یک صرافی ایرانی مراجعه کنید و با پرداخت ریالی تتر یا ارزهای دیجیتال دیگر را خریداری کنید و پس از واریز آنها به حساب صرافی خارجی شروع به معامله و ترید نمایید.
محبوب ترین صرافی های خارجی در میان کاربران ایرانی صرافی بایننس و صرافی کوین بیس (coinbase) می باشند. اگر قصد افتتاح حساب و کار با صرافی بایننس را دارید، توصیه می شود ابتدا مقاله آموزشی مربوط به این صرافی را از طریق لینک زیر مطالعه کنید تا با صفر تا صد نحوه کار با آن به طور کامل آشنا شوید.
نکته ای باید در نظر داشته باشید این است که اگر قصد کار با صرافی های خارجی را دارید حتما با صرافی های بزرگ و دارای حجم معاملات بالا کار کنید تا در صورت بروز مشکل و مسدود شدن حسابتان بتوانید دارایی های خود را از صرافی بیرون بکشید. به عنوان مثال صرافی بایننس در صورت مسدود شدن حساب کاربری، اجازه برداشت دارایی ها را می دهد ولی این فرایند در صرافی های با حجم معاملات کمتر ممکن است دشوار و در برخی موارد غیر ممکن باشد.
صرافی ایرانی معتبر برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال
کافی است عبارت خرید ارز دیجیتال را گوگل سرچ کنید تا با صد ها صرافی و سایت ارائه دهنده خدمات خرید و فروش ارزهای دیجیتال مواجه شوید. این تعداد زیاد ممکن است باعث سردرگمی شما برای انتخاب یکی از آنها شود. سوالی که ممکن است برای شما به وجود بیاید این است که “چگونه اعتبار و مناسب بودن یک صرافی ایرانی را تشخیص دهیم؟“
اولین چیزی که ممکن است به ذهن هر کسی برسد مقایسه قیمتها است. کاربران معمولا قیمت صرافیها با یکدیگر مقایسه می کنند و مناسب ترین قیمت را برای خرید یا فروش پیدا می کنند. اما آیا استناد به قیمت به عنوان تنها معیار برای انتخاب یک صرافی هوشمندانه است؟ بدون شک پاسخ خیر است. چرا که در برخی از موارد قیمت های پایین ممکن است دامی از سوی کلاهبرداران باشد. از سوی دیگر ارائه خدمات با کیفیت و پشتیبانی بدون شک هزینه بر است، پس قیمت پایین در هر زمینه ای ممکن است برخی اوقات نشان دهنده خدمات بی کیفیت باشد.
مهمترین معیار انتخاب یک صرافی ارز دیجیتال مناسب پشتیبانی سایت است. چرا که شما ممکن است در فرایند خرید و فروش ارزهای دیجیتال دچار مشکل یا ابهام شوید و نیاز به دریافت پشتیبانی به موقع داشته باشید. بنابراین بهتر است با پشتیبانی سایت تماس بگیرید و نحوه پاسخگویی آنها را بسنجید. بدون شک یک صرافی حرفه ای و معتبر، برای مشتریان خود ارزش قائل است.
در آخر بررسی پیشینه و سابقه خدمت رسانی یک صرافی و میزان رضایت مشتریان به خوبی نشان دهنده اعتبار یک صرافی ایرانی است. در بخش «درباره ما» سایت صرافی سابقه کاری پلتفرم و اطلاعات پایه درباره آن را بررسی کنید و از دوستان و اطرافیان خود که ممکن است تجربه استفاده از خدمات یک صرافی را داشته باشند پرس و جو کنید.
صرافی پی 98 با بیش از 5 سال سابقه در زمینه پرداخت های بین المللی و ارزهای دیجیتال، امکان خرید و فروش ارزهای دیجیتال به صورت خودکار و با پشتیبانی 24 ساعته به کاربران ارائه می دهد. ثبت نام و احراز هویت پی 98 ساده و در کمترین زمان ممکن صورت می گیرد و رابط کاربری ساده و پشتیبانی 24 ساعته در قالب تیکت و تماس تلفنی تجربه ای مطمئن از سرمایه گذاری و خرید فروش صد ها ارز دیجیتال را برای کاربران فراهم می کند.
لیست بهترین صرافی های ارز دیجیتال خارجی
برای دسترسی به لیست بهترین صرافی های ارز دیجیتال خارجی و اطلاع از شرایط و حجم معاملات هر کدام یکی از معتبر ترین و بهترین منابع سایت کوین مارکت کپ است. شما می توانید با مراجعه به coinmarketcap.com و انتخاب گزینه صرافی ها مطابق تصویر زیر لیست برترین صرافی ها از نظر حجم معاملات و نقدینگی را مشاهده کنید.
به خاطر داشته باشید که پیش از شروع کار با صرافی حتما از قوانین و شرایط آن اطلاعات کافی کسب کنید و اطمینان حاصل کنید که آیا کاربران ایرانی اجازه اففتاح حساب و خرید و فروش در صرافی مورد نظر را دارند یا خیر. در غیر اینصورت ممکن است دارایی های خود را در معرض ریسک بلوکه شدن قرار دهید.
برای آگاهی از آخرین نوشته ها، خبر ها و تحلیل های کوتاه به کانال تلگرام پی98 بپیوندید.