سرمایه گذاری جمعی چیست

سرمایه گذاری جمعی (Crowdfunding) چیست و چگونه به بهبود کسب و کار کمک می کند؟

سرمایه گذاری جمعی کمک به تأمین مالی اجرای یک پروژه یا سرمایه گذاری با دریافت مقادیر کم سرمایه از مشارکت کنندگان با تعداد بالا است. این مدل کسب و کار معمولاً از طریق اینترنت انجام می شود. در سال 2015، برآورد شده است که در سراسر جهان بیش از 34 میلیارد دلار سرمایه از طریق این روش جمع آوری شده است. این کار به منظور حمایت از تلاش های کارآفرینان توسط عموم جامعه یا سازمان ها انجام می شود. ظهور و گسترش این نوع سرمایه گذاری ها به دلیل بحران های مالی و اقتصادی در سراسر جهان و به سبب عدم تمایل بانک ها جهت پرداخت وام به کارآفرینان می باشد.

کراود فاندینگ جایگزین مناسبی برای شیوه‌های سنتی جذب سرمایه همچون وام گرفتن و پیدا کردن حامی مالی (اسپانسر) از قبیل شرکت های بزرگ تجاری است. در این روش اصالت اثر و حقوق مادی و معنوی آن برای کارآفرین حفظ می‌شود. در این مقاله سرمایه گذاری جمعی به معرفی انواع مدل های آن و بررسی بهترین سایت های کراود فاندینگ پرداخته شده است.

انواع مدل های سرمایه گذاری جمعی

1) مدل مبتنی بر اهدا (Donation-based) : این مدل برای جمع آوری پول جهت انجام کارهای غیرانتفاعی یا یک علت خاص همچون حفاری یک چاه، ساختن یک مدرسه در آفریقا یا درمان افراد با بیماری های خاص کاربرد دارد. در نتیجه این مدل از انواع کراودفاندینگ بیشتر برای پروژه های خیریه و فعالیت های اجتماعی و بشر دوستانه مورد استفاده قرار می گیرد. در حوزه بین المللی، GoFundMe محبوب ترین سایت کراودفاندینگ مبتنی بر اهدا محسوب می شود.

2) مدل مبتنی بر پاداش (Reward-based) : در آن حامی در قبال حمایت خود پاداشی دریافت می کند که می تواند مادی یا معنوی بوده و همچنین ارزش آن با حمایت انجام شده برابر باشد یا نباشد. در این مدل به طور معمول افراد مقادیر کمی پول (معمولاً بین 1 تا 1000 دلار و گاهی اوقات بیشتر) در مقابل پاداش دریافتی کمک می کنند. این پاداش اغلب بصورت یک محصول مانند ساعت، آلبوم یا یک فیلم تولید می شود.

Kickstarter و Indiegogo دو پلتفرم تامین مالی جمعی محبوب مبتنی بر پاداش هستند اما بسیاری پلتفرم های دیگر نیز وجود دارد.

3) مدل مشارکت (Equity) : در آن بودجه مورد نیاز جهت توسعه کسب و کار نوپا یا در حال توسعه توسط شریک تجاری تأمین می شود. تأمین کننده منابع، نقش مشارکت کننده در پروژه را دارد و در سود و زیان آن شریک است. در این شیوه سرمایه گذاران مقادیر زیادی پول در قبال بدست آوردن بخش کوچکی از سهام شرکت سرمایه گذاری می کنند.

در مدل سرمایه گذاری جمعی بر مبنای برابری که توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) نظارت می‌شود، استارتاپ ها به راحتی جذب سرمایه جمعی نموده و نگرانی از بابت سهام مشارکت کنندگان در انجام کسب و کارهای ریسک پذیرشان ندارند.

4) مدل وام (Debt) : در حقیقت حکم یک وام اعطایی از طرف جمع به فرد کارآفرین را خواهد داشت. این مدل سرمایه گذاری جمعی مانند وام بانکی محسوب می شود با این تفاوت که منابع مالی آن از طریق جمع آوری مقادیر کمی پول از تعداد زیادی مشارکت کننده تامین می شود. جهت حمایت از کارآفرینان، این وام ها با درصد کارمزد پایین ارائه می شوند.

سرمایه گذاران از سرمایه گذاری جمعی چه سودی خواهند برد؟

1) دسترسی به سرمایه را فراهم می کند

در مراحل اولیه، یک کارآفرین ممکن است فکر کند که می تواند خارج از سیستم کاری خود سرمایه مورد نیاز را از طریق سرمایه گذاران معتبر، سرمایه داران ریسک پذیر و بانک ها تامین نماید. این تفکر همواره درست نیست و می تواند منجر به ایجاد بدهی های فراوان گردد.

2) ریسک سرمایه گذاری را کاهش می دهد

راه اندازی اولیه یک شرکت بسیار ریسکی و چالش برانگیز است. علاوه بر یافتن منابع مالی کافی، همیشه هزینه هایی وجود دارد که پیش بینی آن غیرممکن است. راه اندازی یک مبارزه تبلیغاتی با هدف جلوگیری از این خطرات و به عنوان یک تجربه یادگیری بسیار با ارزش است. امروزه Crowdfunding یک کارآفرین را قادر می سازد تا اعتبار بازار را افزایش دهد؛ قبل از اینکه همه دارایی خود را از دست بدهد و مدل مفهومی (Concept) تولید شده را به بازار عرضه کند.

3) سرمایه گذاری جمعی به عنوان یک ابزار بازاریابی عمل می کند

کمپین های فعال سرمایه گذاری جمعی راه خوبی برای معرفی مأموریت و چشم انداز کلی سرمایه گذاری در بازار است؛ زیرا دسترسی به کانال های متعدد را بطور آسان و رایگان فراهم می کند. بسیاری از پلتفرم های crowdfunding مکانیسم رسانه های اجتماعی را شامل می شوند؛ بدین معنی که به راحتی می توانند ترافیک ارجاع شده به وب سایت شما و دیگر صفحات رسانه های اجتماعی را بدون دردسر مدیریت نمایند.

4) ارائه اثبات مفهوم

ثابت کردن به سرمایه گذاران و متقاعد نمودن خودتان در رابطه با اینکه سرمایه گذاری شما در مراحل اولیه به اعتبار کافی در بازار دست پیدا کرده، امری دشوار است. اولین سوالی که ذهن هر سرمایه گذاری را درگیر خواهد نمود، اغلب در راستای اثبات مفهوم است. اثبات مفهوم (Proof of Concept) راه خوبی برای بدست آوردن احترام و اعتبار در بازار است و می تواند نشان دهد که سرمایه گذاری شما در کمپین سرمایه گذاری جمعی چه میزان موفق بوده است.

5) فرصت پیش فروش را فراهم می کند

راه اندازی یک کمپین جذب سرمایه جمعی، توانایی پیش فروش یک محصول یا ایده مفهومی که هنوز به بازار عرضه نشده است را برای کارآفرین فراهم می نماید. این روش خوبی برای ارزیابی واکنش کاربران و تجزیه و تحلیل بازار است تا تصمیم بگیرید که آیا مفهوم خاصی دنبال شود یا به سمت دیگری باید حرکت نمود.

معرفی وب سایت های سرمایه گذاری جمعی در ایران و جهان

وب سایت های سرمایه گذاری جمعی در ایران و جهان

امتیاز شما به این نوشته چقدر است؟

برای آگاهی از آخرین نوشته ها، خبر ها و تحلیل های کوتاه به کانال تلگرام پی98 بپیوندید.

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی ترین بیشترین واکنش نشان داده شده(آرا)
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
ك.چ
ك.چ
6 سال قبل

مطلب آموزنده ای بود👌🏻👌🏻👌🏻