پول تقلبی مسئله ای است که نه تنها برای دولت هر کشور مشکل ساز است، بلکه مسئله ای برای مردم و به خصوص بازاریان می باشد. اگر چه دستگاه های حرفه ای برای تشخیص پول جعلی وجود دارد ولی ممکن است به دلیل شرایط خود امکان استفاده از آن را نداشته باشید. دانستن نکات برای تشخیص پول تقلبی می تواند برای هر کسی مفید باشد.
به همین منظور در ادامه به بررسی ویژگی های امنیتی اسکناس های ریال و دلار می پردازیم و روش تشخیص تقلبی بودن هر یک از این اسکناس ها را خواهیم گفت.
سایر ارز ها نیز به روشی مشابه قابل اعتبارسنجی هستند و از این آموزش می توانید برای ارز های دیگری همچون یورو و پوند نیز استفاده کنید.
روش تشخیص چک پول تقلبی ایرانی
معمولا وقتی صحبت از اسکناس تقلبی در ایران می شود، پای چک پول یا همان تراول به میان می آید.
اخیرا بانک مرکزی تمرکز زیادی بر روی افزایش اسکناس ها و چک های بانکی داشته است؛ همانطور که چندی پیش گزارش آن را ارائه کردیم، چک های صیادی نمونه ای از دسته چک های جدید با امنیت بالاتر است.
مشخصات امنیتی ایران چک ها (تراول)
معمولا یکی از ویژگی های مشترک بین تمامی اسکناس ها واترمارک یا همان تصاویر مخفی روی اسکناس است که در زمان قرار دادن اسکناس در برابر تابش نور نمایان می شود.
در صورتی که شخصی قصد کپی گرفتن از روی ایران چک را داشته باشد نخ امنیتی ایران چک در نسخه کپی به رنگ سیاه در می آید.
سایر مشخصات ایران چک ها عبارتند از :
نخ امنیتی به صورت هولوگرام و با نوشته 500,000 به صورت بی رنگ است.
نخ امنیتی پنهان که درون کاغذ قرار گرفته و از نوع فلورسنت و با نوشته بانک مرکزی است.
طرح مخفی در قسمت کتیبه بالا، عبارت IRAN CHEQUE 500000 که با تغییر زاویه دید در حالتی که ایران چک به صورت افقی در مقابل چشم قرار گیرد، دیده می شود.
تمامی نقاطی که به رنگ بنفش و آبی روی ایران چک نشان داده شده است چاپ برجسته هستند که با انگشتان دست به سادگی قابل لمس و شناسائی است.
برای چاپ نماد بانک مرکزی در قسمت وسط چک از مرکب حرارتی استفاده شده به گونه ای که با لمس انگشتان دست و افزایش گرما طرح ناپدید و پس از سردشدن دوباره پدیدار می شود.
در سمت چپ ایران چک عدد 500,000 در پشت و روی چک به صورت عمودی و ناقص چاپ گردیده که با قرار دادن چک در مقابل نور عدد 500,000 به طور کامل دیده میشود.
دلار تقلبی و سایر ارز ها را چگونه تشخیص دهیم؟
اکثر صرافی ها دستگاه های تشخیص اسکناس تقلبی دارند و بسیاری از صراف ها نیز با دانستن نکات امنیتی در هنگام خرید دلار، یورو یا سایر ارز ها از شما آن ها را بررسی می کنند.
عده ای دیگر نیز خارج از صرافی ها به معامله ارز های رایج می پردازند و حتی در بین خانواده ها و دوستان و آشنایان نیز این نوع معاملات صورت می گیرد.
در چنین حالتی بهتر است با دانستن نکاتی که در ادامه در رابطه با مشخصات امنیتی اسکناس دلار می گویم، تقلبی نبودن این اسکناس را بررسی کنید.
استفاده از جوهر با رنگ متغیر
استفاده از این جوهر در چاپ اسکناس دلار به سال 1996 بر می گردد. در بخش پایین سمت راست اسکناس های دلاری مبلغ اسکناس با جوهری نوشته شده که وقتی اسکناس را دقیقا روبرو خود قرار می دهید رنگ آن مانند 20 دلاری نمونه مسی می شود و کمی که آن را کج می کنید به رنگ سبز در می آید.
چاپ برجسته
تمامی اسکناس های ایالات متحده آمریکا چاپ برجسته دارند. برای تشخیص آن می توانید ناخن خود را روی اسکناس قرار دهید و به سمت پایین بکشید. در این حالت باید احساس لرزش های خفیف و سطح ناصاف را داشته باشید.
در صورتی که موفق به بررسی این مورد نشدید، موارد دیگری که در ادامه می گوییم را بررسی کنید.
نماد روی اسکناس
همانطور که در ابتدا هم گفتیم معمولا استفاده از نمادی که با تابش نور دیده شود در طراحی اکثر اسکناس ها رایج است.
فقط توجه داشته باشید که نماد چاپ شده فقط باید در صورت تابش دیده شود و در غیر این صورت باید پنهان باشد.
استفاده از نور UV
در صورتی که نور UV دارید، می توانید از آن برای تشخیص دلار تقلبی استفاده کنید.
- $5 – سمت راست اسکناس به رنگ آبی در می آید.
- $10 – سمت راست اسکناس به رنگ نارنجی در می آید.
- $20 – گوشه سمت چپ اسکناس به رنگ سبز در می آید.
- $50 – سمت راست به طرف وسط اسکناس به رنگ زرد در می آید.
- $100 – سمت چپ اسکناس به رنگ صورتی در می آید.
مطابقت شماره سریال
بر روی هر اسکناس شماره سریالی چاپ شده است که حرف لاتین اول آن باید با سالی که در پایین همان اسکناس نوشته مطابقت داشته باشد.
- E = 2004
- G = 2004A
- I = 2006
- J = 2009
- L = 2009A
به این ترتیب به راحتی می توانید پول تقلبی را تشخیص دهید و از زیان های مالی ناشی از دریافت اسکناس تقلبی در امان بمانید!
برای آگاهی از آخرین نوشته ها، خبر ها و تحلیل های کوتاه به کانال تلگرام پی98 بپیوندید.