اگر تا به حال با ارز دیجیتال سر و کار داشته باشید حتما نام فیات (Fiat) به گوشتان خورده است. ارز فیات که اغلب در تقابل با ارز دیجیتال شنیده می شود، نوعی از ارز است که عده زیادی سرمایه گذاری روی آن را بر ارز دیجیتال ترجیح می دهند. در این پست قصد داریم معرفی کاملی از ارز فیات داشته باشیم تا بتوان در پایان بین این دو ارز یکی را برای تبادل و سرمایه گذاری انتخاب کرد.
اگر برای تعریف ارز فیات به ویکی پدیا مراجعه کنید با این توضیح مواجه می شوید:
پول فیات (Fiat Currency) پولیست که ارزش ذاتی ندارد و ارزش آن ناشی از دستور قانونی یا دولتی است.
تاریخچه پول قبل از فیات
استاندارد طلا (Gold standard)
استاندارد طلا یا سیستم واحد پولی طلا، یک سیستم پولی است که در آن پشتوانه واحد پولی، ارزش شمش طلای فیزیکی است. وقتی پول در گردش لزوماً از فلز گران بها ساخته نشده است، ایده این است که واحد پول را می توان با مقدار معینی از طلا مبادله کرد. به عنوان مثال، اگر دولت بریتانیا بهای هر اونس طلا را ۵۰۰ یورو تعیین کند، ارزش پوند یک پانصدم یک اونس طلا خواهد بود.
به واسطه نایاب بودن و زیبایی طبیعی طلا، جذابیت همیشگی شمش طلا امکان حفظ ارزش بالای آن را فراهم میکند. پس تعجبی ندارد که تمدنهای مختلف، هزاران سال از طلا به عنوان پول رایج خود استفاده کردهاند.
با اینکه در قرن بیستم بیشتر کشورها پول های استاندارد طلا را کنار گذاشتند، بسیاری از آنها همچنان ذخایر بزرگ طلا را نگه داشته اند.
بریتانیا در سال ۱۹۳۱ بعد از اینکه رکود شدید اقتصادی، ذخایر طلای آن را تهدید کرد، طلا را کنار گذاشت. طولی نکشید که بقیهی دنیا نیز همین رویه را در پیش گرفتند و پول با پشتوانه طلا امروزه با سیستم های پول بدون پشتوانه جایگزین شده اند.
ارز فیات
اولین استفاده از چنین نوع پول در چین در سال ۱۰۰۰ میلادی بوده است و از آن زمان به طور متناوب در بعضی نقاط دنیا مورد استفاده قرار گرفته است. مهم ترین خطر این نوع پول تورم سرسامآور به دلیل عدم وجود هرگونه محدودیت بر حجم نقدینگی است.
نقدینگی حجم پول نقد در خارج از سیستم بانکی است که قابلیت تورم زائی دارد بدین معنی که چنانچه حجم پول نقد بالا باشد قدرت خرید بالا رفته وباعث گران شدن کالا یا خدمات بیشتر از ارزش واقعی خود می شود .
به طور کلی فیات سه ویژگی مهم دارد:
- توسط دولت قانونی شده است.
- ارزش مشخصی ندارد و و ارزش آن بر اساس میزان پذیرش مردم تعیین میشود.
- تنها به خاطر دستور دولت مورد استفاده قرار می گیرد و به خودی خود ارزشمند نیست.
سرمایه گذاری بر روی ارز دیجیتال بهتر است یا ارز فیات؟
با توجه به وضعیت اقتصادی، طبیعی به نظر می رسد که ایرانیان قصد تبدیل واحد پولی خود به یک سرمایه ماندگار و مطمئن داشته باشند.
ارز دیجیتال یکی از گزینه هایی است که جدیدا مطرح شده است و در مقابل ارز فیات قرار دارد. البته این دو ارز شباهت هایی نیز با یکدیگر دارند. ارز دیجیتال نیز مانند فیات، پشتوانه فیزیکی ندارد.
انتخاب بین بیت کوین یا دلار تقابل بین نکات مثبت و منفی زیادی است. بیت کوین به عنوان یکی از معروف ترین و محبوب ترین ارز های دیجیتال در مرکز توجه است. از آن سو دلار ارزشمندی خود را به خوبی حفظ کرده است.
با توجه به تاثیری که تورم بر روی پول های رایج (فیات) می گذارد، منطقی به نظر می رسد که مردم از ارزش پول خود محافظت کنند. یکی از راه های خوب جلوگیری از این مشکل، تبدیل آن به ارزهای دیجیتال معتبر است.
یکی از برتری های ارز دیجیتال محدود نبودن به مرزهای جغرافیایی است. امکان تبادل رمز ارز ها بدون در نظر گرفتن تحریم ها وجود دارد. شما می توانید در هر ساعت از شبانه روز به هر فرد دلخواه ارز منتقل کنید. از سوی دیگر نکته ای منفی که در خصوص ارز های دیجیتال وجود دارد، عدم امکان پیگیری تراکنش هاست. منظور آنکه اگر اشتباهی در درج آدرس مقصد رخ دهد، به هیچ عنوان امکان برگشت وجه وجود ندارد.
ارزهای فیات توسط تعداد زیادی از کشورها در سرتاسر جهان مورد استفاده قرار می گیرند. این باعث ارائه فرم قابل قبولی از پول برای مبادلات تجاری شده است. این در حالی است که ارز های دیجیتال هنوز به طور گسترده استفاده نمی شوند و برای خرج کردن آنها در مصارف روزانه، بایستی آنها را تبدیل کرد.
شاید امنیت در خصوص رمز ارزها وجود داشته باشد اما احتمال هک نیز ناممکن نیست. شما باید بدانید که ارزهای دیجیتال علی رغم همه تلاش هایی که می شود، هنوز هم در معرض هک های بزرگ قرار دارند. در طرف مقابل شما با خرید ارزی مانند دلار یا یورو، از معرض مشکلاتی مانند هک دور می شوید.
پذیرش ارز های دیجیتال در برخی از کشور ها هنوز رسما اعلام نشده است. حتی در برخی کشور ها قوانین رمز ارز ها، آنها را ممنوع اعلام کرده است. ایران هنوز دیدگاه روشنی در خصوص ارز های دیجیتال اتخاذ نکرده است.
اگر بخواهیم مقایسه ای بین پول های فیات و طلا انجام دهیم بایستی ذکر کنیم که واحدهای پولی با پشتوانه طلا به مراتب با ثبات تر از پول فیات هستند زیرا عرضه طلا به شدت محدود است. درواقع چالشهای زیادی در خصوص شکل گیری حباب ناشی از پول فیات وجود دارد که این امر از عدم وجود محدودیت در عرضه این نوع واحد پولی ناشی می شود.
نتیجه گیری
در پایان اگر بخواهیم در یک جمع بندی به انتخاب بین ارز فیات یا ارز دیجیتال بپردازیم، آینده هیچ یک از سیستم های ارزی از قطعیت لازم را ندارد. ارز های دیجیتال نو ظهور هستند و باید راه زیادی را طی کنند، از سوی دیگر تاریخ ارزهای فیات بیانگر آسیب پذیر بودن این نوع از پول بوده است. همین امر سبب می شود مردم به ارز های دیجیتال روی آورند.
یکی از تفکرات اصلی بیت کوین و ارزهای دیجیتال، کشف شکل جدیدی از پول بر روی شبکه ای توزیع شده و همتا به همتا بوده است. بیت کوین میتواند به عنوان یک شبکه اقتصادیِ جایگزین، نقش مهمی در آینده اقتصاد جهانی ایفا کند.
برای آگاهی از آخرین نوشته ها، خبر ها و تحلیل های کوتاه به کانال تلگرام پی98 بپیوندید.