هر ساله ایرانیان بسیاری قصد سفر به کشور های خارجی می کنند و در این بین کشور ترکیه مقصد بسیاری از ایرانیان است. البته با بیشتر شدن تعداد کشور های بدون ویزا برای ایرانیان، تنوع انتخاب هایی که برای سفر کردن داریم بیشتر شده است و اما یکی از دغدغه های مهمی که مسافران دارند، تامین ارز مسافرتی است. به همین دلیل قصد داریم تا در ادامه به موضوع شرایط گرفتن، قیمت تمام شده و مقدار قابل دریافت ارز مسافرتی در سال 97 بپردازیم.
سفر خارجی نسبت به سفر داخلی نیازمند مقدمات و طی مراحل بیشتری است. یکی از پیچیدگی های سفر های خارجی الزام برای استفاده از ارز رسمی کشور مورد نظر یا ارز رایج کشور مقصد است. اما همین بحث تهیه ارز مسافرتی به ویژه در سال 97 که دچار تحولاتی شده است، کمی گیچ کننده به نظر می رسد و به همین منظور سعی داریم تا اطلاعات تکمیلی را در این باره مطرح کنیم.
پیش از هر چیز بهتر است اطلاعیه هایی که توسط بانک مرکزی در رابطه با تهیه ارز مسافرتی ارائه شده است را مرور کنیم تا به این وسیله از آخرین تغییرات درباره قوانین مربوط به این موضوع مطلع شویم.
ارز مسافرتی یورو با قیمت حدودی 5400 تومان پرداخت می شود
این عنوان خبری است که در تاریخ 1 اردیبهشت 1397 توسط خبرگزاری تنسیم منتشر شده است و حاکی از این است که شعب بانک های ملی و سامان که مسئول فروش ارز مسافرتی را بر عهده دارند، فقط یورو و با قیمت نزدیک به 5400 تومان ارائه می کنند.
در متن این خبر آمده است که پس از اعلام تصمیم دولت برای ارز تک نرخی با قیمت 4200 تومان، بانک مرکزی در طی اطلاعیه ای از سیاست های جدید این بانک برای توزیع ارز مسافرتی سخت گفت.
بر این اساس، ارز مسافرتی در سال 97 برای یک بار سفر در سال به میزان 500 یورو (برای کشور های مشترک المنافع و هم مرز غیر از عراق و عربستان) و 1000 یورو برای سایر کشور ها یا معادل آن به سایر ارز ها به مسافران در مرز های خروجی هوایی پرداخت می شود.
اما کشور های هم مرز و مشترک المنافع با ایران کدام اند؟
- ارمنستان
- آذربایجان
- بلاروس
- استونی
- لتونی
- لیتوانی
- گرجستان
- قزاقستان
- قرقیزستان
- مولداوی
- روسیه
- تاجیکستان
- ترکمنستان
- اوکراین
- ازبکستان
- ترکیه
- افغانستان
- بحرین
- قطر
- کویت
- پاکستان
- عمان
- امارات متحده عربی
شعبه فروشنده ارز مسافرتی قیمت یورو را برای یک اردیبهشت نزدیک به 5400 تومان اعلام کرده و می گوید که این نرخ هر روز از سوی بانک مرکزی اعلام می شود و متغیر است.
این در حالی است که در زمان تهیه گزارش، بانک مرکزی نرخ فروش یورو را 5161 تومان اعلام کرده بود و البته در بازار آزاد، نرخ آن 6860 بوده است.
به گفته تسنیم، افرادی که درخواست ارز مسافرتی دارند می توانند با ارائه مدارک زیر، در شعب بانک های ملی ایران و سامان نسبت به واریز مقدار ریالی ارز درخواستی اقدام و در قبال آن رسید دریافت کنند.
- گذرنامه معتبر جمهوری اسلامی ایران
- بلیط هواپیما
- ویزای کشور مقصد برای کشور هایی که نیاز به ویزا دارند
- رسید پرداخت عوارض خروج از کشور
ارائه ارز مسافرتی که پرداخت ریالی آن قبلا توسط شما صورت گرفته است توسط باجه های بانک ملی ایران در گیت های خروجی فرودگاه های بین المللی امام خمینی، اصفهان، شیراز، تبریز، ارومیه و اهواز با دریافت رسید پرداخت، انجام می پذیرد و البته مسافران می توانند حداکثر 4 روز پیش از سفر به شعب بانک برای خرید ارز مسافرتی مراجعه کنند.
شرایط گرفتن ارز مسافرتی در سال 97
شرایط گرفتن ارز در سال 97 دچار تحولاتی شده است و مهم ترین دلیل این تهولات، سیاست تک نرخی کردن دلار است که به موجب آن تنها قیمت رسمی و قانونی دلار 4200 تومان است و فروش دلار به جز با این قیمت و در مکانی خارج از بانک ها و صرافی های تایید شده دولت، غیر قانونی است.
بنابراین تنها جایی که مسافران می توانند برای گرفتن دلار برای مسافرت مراجعه کنند، بانک های اعلام شده از سوی بانک مرکزی، یعنی بانک ملی و سامان است.
بر اساس اطلاعیه هایی که تاکنون توسط بانک مرکزی در مورد شرایط گرفتن ارز مسافرتی در سال 97 منتشر شده است، نکات مهم زیر قابل استنتاج است.
- پرداخت ارز مسافرتی به مسافران با سن قانونی بالای 12 سال صورت می گیرد.
- ارز مسافرتی را فقط با مراجعه حضوری به شعب ارزی بانک های ملی و سامان می توانید تهیه کنید.
- پرداخت ارز مسافرتی به زائرین عتبات عالیات فقط از طریق دو بانک تجارت و پارسیان امکان پذیر است.
- پرداخت ارز مسافرتی تنها یک بار در سال و حداکثر میزان 1000 یورو امکان پذیر است.
- تهیه ارز حتی از طریق صرافی ها یا به طور کلی هر منبع خارج از سیستم بانکی قاچاق محسوب می شود.
- نگهداری بیش از 10,000 یورو یا معادل آن به سایر ارز ها توسط هر شخص جرم محسوب می شود و افرادی که به این میزان یا بیشتر ارز در اختیار دارند، می بایست مازاد آن را در بانک سپرده گذاری کرده یا آن را به فروش برسانند.
- بانک ها مجاز به پرداخت ارز مسافرتی به ایرانیان ساکن خارج از کشور نیستند و در این رابطه بانک ها می توانند از طریق وزارت امور خارجه استعلام بگیرند.
- در صورت امکان برای مشتری، امکان استفاده از ابزازر های پرداخت به جز پول نقد، (کارت، حواله و…) شدنی و توسط بانک مرکزی مورد تایید است.
وضعیت فعالیت صرافی ها در زمینه تامین ارز
در تاریخ 25 فروردین 97 بانک مرکزی در طی اطلاعیه ای نحوه فعالیت مجاز صرافی ها را توضیح داد.
- انتقال ارز تنها به دستور بانک های دارای مجوز ارزی
- خرید ارز حاصل از صادرات کالا های غیر نفتی از صادرکنندگان
- فروش ارز خریداری شده به متقاضیان از طریق سیستم بانکی
نکته مهم : تا اطلاع ثانوی هیچ کدام از صرافی ها مجاز به خرید و فروش اسکناس به صورت فیزیکی نبوده و این کار فقط از طریق بانک ها امکان پذیر است.
در صورتی که در رابطه با دریافت ارز مسافرتی سوالی دارید می توانید به صورت حضوری به یک یاز شعب بانک های ملی و سامان مراجعه کنید یا با شماره های 64140-021 بانک ملی و 6422-021 بانک سامان تماس بگیرید.
پرداخت ارز برای جام جهانی 2018
با توجه به شروع بازی های جام جهانی سال 2018، برای آن دسته از افرادی که قصد سفر به کشور روسیه برای تماشای مسابقات را دارند، امکان خرید ارز مسافرتی وجود دارد.
فروش ارز به این افراد قوانین خاصی ندارد و مشابه افرادی که قصد سفر به کشور های خارجی دارند صورت می گیرد.
افرادی که بلیط بازی تیم ملی فوتبال ایران یا سایر تیم ها را از طریق وبسایت فدراسیون بین المللی فوتبال (فیفا) خریداری کرده اند، برای دریافت ارز مسافرتی نیاز به بلیط و روادید دارند.
در جام جهانی روسیه، بیشتر هوادارن در قالب Fan ID اقدام به تهیه بلیط بازی های جام جهانی کرده اند. برای این دسته از افراد، روادید فرودگاهی صادر می شود و آن ها نیازی به مراجعه به سفارت روسیه و اخذ روادید ندارند.
در صورتی که این افراد بخواهند ارز مسافرتی خریداری کنند، حتما نیاز است تا پیش از مراجعه به شعب بانک های ملی یا سامان، بلیط سفر و روادید خود را همراه داشته باشند.
برای آگاهی از آخرین نوشته ها، خبر ها و تحلیل های کوتاه به کانال تلگرام پی98 بپیوندید.